Slatka Kuharica: Plešivički copanjek

Copanjek je plešivička tanka gibanica sa svježim kravljim sirom i, kako majstorica recepta Snježana kaže, sezonskom zelenjavom.

Što točno znači copanjek i zašto je specifičan za vinom plodnu Plešivicu naša Petra saznaje u trećoj epizodi Slatke kuharice.



Copanjek

Tijesto:
700 g brašna
4-5 jušnih žlica svinjske masti
2 dl domaćeg kiselog vrhnja
Malo soli

Nadjev:
2 mlada luka
Svežanj peršina
200 g blitve
½ glavice crvenog luka
500 g kravljeg sira
1 jaje

Tijesto:
U brašno staviti kiselo vrhnje, svinjsku mast, malo soli izamijesi titijesto.Tjesto pokriti lanenom krpom i pustiti da odmori.

Nadjev:
Na rezat iblitvu na tanke rezance. Mladi luk i peršin narezati na sitno, a crveni luk na kockice. Sve pirjati na svinjskoj masti. Kad omekša, zaliti mlijekom. Pustiti da se ohladi. Ohlađeno pomiješati s kravljim sirom i jajima.

Završno:
Tijesto podijeliti u dvije kugle. Jednu razvaljati na 0,5 cm debljine I staviti u protvan namašten svinjskom masti. Staviti nadjev i preko nadjeva drugi dio tijesta razvaljan na 0,5 cm. Potom gornji dio tijesta namazati kiselim vrhnjem i napraviti rupice u tijestu. Staviti u pećnicu zagrijanu na 180 C i peći 20 minuta.



Scoprane fritice

Tijesto:
250 g svježeg sira
150 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
1 jaje
50 g kiselog vrhnja
manja vezica peršina
manja vezica vlasca

Umak:
200 g kiselog vrhnja
50 g majoneze
mlijeka po potrebi
prstohvat soli
manja vezica sjeckanog vlasca
1/2 nasjeckane chili papričice

Tijesto:
Sir, jaje i kiselo vrhnje dobro izraditi. Umiješati brašno prosijano s praškom za pecivo, umiješati sjeckani vlasac i peršin. Oblikovati kuglice veličine oraha i pržiti u ulju.

Umak:
Pomiješati kiselo vrhnje  imajonezu. Dodati sol isjeckane začine, pomiješati i, ako je pregusto, dodati mlijeka po želji.



I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju
Slatka kuharica možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.