Slatka kuharica: Zlevka s orasima iz Huma na Sutli

Gdje su nestala jela od kukuruza s naših jelovnika? Nađe se na stolu malo palente, tu i tamo šnita kukuruznog kruha, no rijetko.

Put Petru dalje vodi tamo gdje dobar stari običaj od blagovanja jela od kukuruznog brašna još nastoje sačuvati, u selo Rusnica kraj Huma na Sutli, gdje uči kako se radi zlevka s orasima.



ZLEVKA S ORASIMA

Tijesto:

3 jaja
žlica soli
10 dkg oštrog brašna
10 dkgkukuruznog brašna
½ l kiselog mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo

Nadjev od oraha:
20 dkg mljevenih oraha
Šećera po želji

Preljev:
½ l kiselog vrhnja
3 jaja
2 vanil šećera
Šećera po željji

Tijesto postupak:
Svi sastojici se izmiješaju i izliju u protvan za pečenje.

Nadjev postupak:
Orasi i šećer se pomiješaju i ravnomjerno rasporede po sirovom tijestu.

Preljev postupak:
Svi sastojci se pomiješaju i  pažljivo rasporede po orasima.

Zlevka s orasima se peče 45 minuta na 180 ' C (dok ne porumeni).



MODERNA ZLEVKA

Dacquoise s orasima:

145 g badem brašna
145 g oraha
50 g oštrog brašna
125 g šećera u prahu
250 g bjelanjaka
100 g šećera kristala

Cremeux od mladog kukuruza i vanilije:
375 ml vrhnja
375 ml mlijeka
150 g šećera
180 g žumanjaka
9 g želatine
2 klipa kukuruza

Dekoracija:
Tučeno slatko vrhnje
Pekmez od šljiva
„kosa“ od šećera

Dacquoise s orasima postupak:
Badem brašno, orahe, šećer u prahu i oštro brašno promiješati. Bjelanjke sa šećerom kristalom izmiksati u snijeg. Umiješati u suhe sastojke, nanijeti na pripremljeni pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 175°C oko 10 minuta

Cremeux od mladog kukuruza i vanilije postupak:
Kukuruz očistiti, narezati, staviti u mlijeko i blendati. Procijediti na fino sito. Dodati vrhnje pa dobro zakipiti. Pustiti da se ohladi na pola. Dodati izmućene žumanjke sa šećerom pa kuhati do 85°C. Maknuti sa vatre pa dodati ocijeđenu želatinu. Ohladiti da počne stiskati.

Završno:
Okruglim kalupima rezati dacquoise s orasima i stavljati u veće kalupe redom: dacquoise s orasima, cremeux od mladog kukuruza i vanilije, dacquoise s orasima. Staviti u hladnjak da se stisne.

Dekoracija:
Tučeno slatko vrhnje
Pekmez od šljiva
'kosa' od šećera




I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju
Slatka kuharica možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.