Slatka kuharica: Zagorski štrukli iz Marije Bistrice

Kravica je nekada značila život. Tko ju je imao, imao je i mlijeka, a onda i sira. Ako je bilo sira u kući, sigurno su se radili i štrukli!

Kako se rade oni pravi, kuhani pa preliveni vrhnjem i zapečeni, Petra odlazi naučiti u Mariju Bistricu, kod gospođe Ljiljane Cesar. Petrina verzija je kombinacija svega što znamo o štruklima. I jako je fina!



Zagorski pečeni štrukli

Za cca 15 kom
Tijesto:
500 g glatkog brašna
50 ml ulja
250 ml mlake vode
1 čajna žličica soli
-ulje po potrebi
Nadjev:
500 g svježeg kravljeg sira
3 jaja
Oko 150 g otopljenog maslaca
Soli, a po želji i malo šećera.
Za završavanje:
300 ml slatkog vrhnja

Postupak tijesto:
Staviti redom brašno, sol, ulje. Dodati mlaku vodu pa umijesiti srednje tvrdo, glatko tijesto dok se ne počne odvajati od posude. Izvaditi tijesto, oblikovati kuglu, pa ju domijesiti na stolu i staviti na pouljen tanjur. Cijelu kuglu tijesta pouljiti, pokriti plastičnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi 30-45 min da odmori.
Postupak nadjev:
Odvojiti žutanjek od bjelanjaka. Sve sastojke dobro izmješati. Izmiksati bjelanjke pa ih dodavati laganim umješavanjem ostatku smjese.
Daljnji postupak:
Na stol staviti stolnjak, pobrašniti. Na sredinu stola staviti odmoreno tijesto i prvo ga ravnomjerno razvaljati. Paziti da se ne zalijepi za stolnjak ili valjak. Pustiti da se odmori 10-ak minuta da se otpusti gluten, pa dlanovima razvući tanko tijesto u svim smjerovima. Razvučeno tijesto poškropiti rastopljenim maslacem. Po 1/3 duljine tijesta namazati nadjev. Oko stola obrezati deblje rubove tijesta. Pomoću stolnjaka saviti roladu. Dlanovima oblikovati štrukle pa pomoću tanjurića ili slastičarske kartice prerezati spojeve označenih jastučića.  Bitno je da se reže tupim predmetom da se što bolje slijepe krajevi. Jastučiće kuhati u kipućoj vodi oko 5 minuta pa ih složiti u maslacem namazanu tepsiju, preliti slatkim vrhnjem i staviti u već zagrijenu pećnicu oko 20 minuta na 180°C. Štrukli moraju dobiti lijepu zlatno-smeđu koricu.



Skrita juha

Tijesto:
500 g brašna
50 ml ulja
1  žličica soli
Oko 250 ml mlake vode
Nadjev od sira:
250 g sira
1 jaje
1 žličica griza
-soli po želji
Juha:
2 žlice maslaca
1 žličica oštrog brašna
1 luk
150 g svježeg sira
50 g kiselog vrhnja
Sol
papar
Hrskavi poklopac:
2 kore vučenog tijesta
Kiselo vrhnje

Postupak tijesto:
Pomiješati brašno sa soli I uljem pa dodavati vodu, malo po malo. Umijesiti srednje tvrdo tijesto. Dobro izraditi, staviti u pouljenu posudu. Nauljiti tijesto, prekriti plastičnom folijom I ostaviti na sobnoj temperaturi barem 30 minuta. Razvaljati tijesto što tanje. Po polovici tijesta označiti krugove. Na sredinu svakog kruga staviti malo nadjeva od sira. Preklopiti s drugom polovicom tijesta, pritisnuti krugove s tupom stranom izrezivača da se zalijepi, pa oštrom stranom izrezati raviol.
Postupak nadjev:
Pomiješati sve sastojke.
Postupak juha:
Na laganoj vatri otopiti maslac i dodati luk narezan na deblje kolutove. Kad luk dobije boju staviti oštro brašno. Popržiti pa dodati vodu. Posoliti  I pustiti da kipi 10 minuta. Maknuti luk, dodati svježi sir, pomiješati pa izraditi štapnim mikserom. Staviti ravioli, na tihoj vatri kuhati 10  minuta. Ne smije jako kipiti.
U kuhanu juhu dodati kiselo vrhnje I popapriti po želji.
Postupak hrskavi poklopac:
Koru premazati kiselim vrhnjem, poklopiti drugom korom. Poravnati, premazati kiselim vrhnjem pa izrezati krugove. Staviti krugove na list papira za pečenje, poklopiti drugim listom papira za pečenje pa staviti peći na 180°C oko 5 minuta, da dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
Posluživanje:
Juhu  sa štruklima poslužiti u tanjuru i preklopiti hrskavim poklopcem.





I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.



Ocijeni članak

Prosječna ocjena: 5 Broj ocjena: 1