Slatka kuharica: Opatijski grašnjaki

Netko mudar sjetio se spojiti marune i fritule, ta dva zaštitna znaka kvarnerske gastronomije. Rezultat su neodoljivi grašnjaki. Kako se rade Petri će pokazati Ingrid Periša iz Rukavca, koja je između ostalog i gastroblogerica zaljubljena u običaje svoga kraja. Recept za Grašnjake Ingrid je dobila od mame i u njenoj se obitelji ova slastica tradicionalno priprema za Badnjak.

Petra je ponovno iznenadila verzijom koju ćete htjeti spremati bar dva puta mjesečno.



GRAŠNJAKI

Tijesto:

1/2 kg brašna
1 cijelo jaje
1 žumanjak
sol
5 dkg šećera
1 vanilin šećer
2 žlice likera od dunje (rum)
1 dkg kvasca
2 dl mlijeka
10 dkg margarina
Punjenje:
125 g maslaca
1/2 kg očićenih maruna
malo soli
malo cimeta
žlica likera od dunje (rum)
10 dkg šećera
mlijeka po potrebi

Priprema:
U 2 dl mlijeka staviti šećer, žlicu brašna i kvasac. Pustiti da kvasac fermentira. Umutiti jaja s vanilin šećerom, margarinom, solju i likerom. Žlicu po žlicu dodavati brašno i nadignuti kvasac.Mutiti spiralnim nastavcima. Tijesto mora biti mekano kao za krafne otprilike. Pustiti da se diže i udvostruči obujam. U međuvremenu staviti na vatru otopiti maslac i šećer. Marune izmiksati u multipraktiku, dodati cimet, malo soli i liker. Na kraju dodati maslac i šećer. Ako je pretvrda krema dodati malo mlijeka. Razvaljati tijesto puta dva. Na prvi dio staviti loptice marun kreme, premazati s bjelanjkom koji vam je ostao oko te kuglice, preklopiti drugim tijestom i malom čašom od likera rezati krugove. Kada su krugovi izrezani, dobro pritisnuti krajeve, da se grašnjaci ne rastvore i što prije stavljati u vruće ulje. Nakon rezanja nes smiju se više dizati. Kada je sve isfrigano posuti finim šećerom. Najviše pažnje treba posvetiti krajevima grašnjaka da budu što bolje zalijepljeni, u protivnom će doći do otvaranja i ispadanja nadjeva.



ČOKOLADNI TARTUFI OD KESTENA

Tartufi:

200 g čokolade 55 % kakaa
200 ml slatkog vrhnja
100 g čistog kesten pirea
½ žličice cimeta
2 žlice meda
Smjesa za prženje:
250 g brašna
50 g kakao praha
Prstohvat soli
50 g šećera u prahu
250 ml pjenušca ili tamne pive
50 g mekog maslaca
2 jaja
½ vrećice praška za pecivo

Postupak tartufi:
Slatko vrhnje kuhati do vrenja, preliti preko čokolade. Pustiti da se čokolada otopi pa miješati da se smjesa poveže. Dodati cimet i med. Ohladiti pa umiješati kesten pire. Oblikovati kuglice i spremiti ih u hladnjak.
Postupak smjesa za prženje:
Suhe sastojke prosijati. Jaja odvojiti. Bjelanjak sa prstohvatom soli umutiti u mekši snijeg. U suhe sastojke dodati maslac, pivu/pjenušac, žumanjke dobro razraditi pa umiješati snijeg. Uvaljati čokoladne tartufe i pržiti u vrelom ulju jedan po jedan.
Za dekoraciju:
Svježa menta
Maline ili jagode



I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.