Slatka kuharica: Božić

Vrijeme je Božića, blagosti, topline i dobrih želja. Petra bi voljela da je sve prelijepo i savršeno, od darova i ukrasa na jelki do slastica koje će pripremiti. Da bi savršeno i bilo, pomoći će joj njezine drage gošće, poznate televizijske voditeljice.

Željka Fattorini naučit će je kako se u njezinoj obitelji već godinama za Božić priprema torta caprese, reći zašto je tradicija važna i zbog čega je Božić koncentrat ljubavi.

Iva Šulentić pomoći će Petri oko priprave moderne verzije Željkine slastice i pričati o svojim božićnim običajima. Uz razgovor ugodni i zavodljive slastice, crvene čizmice napunit će se samo lijepim i dobrim željama.



TORTA BOŽA

Sastojci:

30 dkg mljevenih badema
20dkg tamne čokolade
20 dkg šećera
5 jaja
20 dkg maslaca
Šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Čokoladu i maslac otopiti na pari. Dodati šećer ,bademe i na kraju jedno po jedno jaje. U namašćenom kalupu peći 40 minuta na 170  stupnjeva. Kad se ohladi, obilno posuti šećerom u prahu.



BOŽICA

Pripremiti kalupe promjera 6-8 cm.
Obložiti acetatnom folijom ili trakom papira za pečenje.

Podloga:
100 g ekspandirane riže
100 g tostiranih badem listića
Mliječna ili crna  čokolada po potrebi (oko 150 g)
Krema:
2 jaja
80 g smeđeg šećera
5 listova želatine
100 g tamne čokolade
300 ml slatkog vrhnja
130 g mljevenih  tostiranih badema
Dekoracija:
300 g crne čokolade
Maline u prahu ili svježe maline
Pistacije

Postupak za podlogu:
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Pomiješati rižu i badem listiće pa dodavati čokoladu malo po malo da se poveže. Treba paziti da se ne doda previše čokolade. Sipati na papir za pečenje pa poravnati, pokriti drugim komadom papira za pečenje pa valjkom poravnati i istanjiti. Spremiti u hladnjak da se stisne. Stisnuto izvaditi iz hladnjaka pa izrezati krugove za dno kalupa. Krugove staviti na dno kalupa.
Postupak za kremu:
Slatko vrhnje miksati u mekši šlag. Želatinu staviti list po list u hladnu vodu.
Jaja sa šećerom miješati na pari dok se šećer ne otopi. Skinuti sa pare pa miksati dok se smjesa ne ohladi i postane čvrsta. Čokoladu otopiti na pari. Želatinu ocijediti, dodati 2 žlice šlaga pa zagrijati u mikrovalnoj ili na štednjaku da se otopi. Umiješati u jaja, dodati čokoladu pa na kraju umiješati šlag.
Puniti u pripremljene kalupe i staviti u hladnjak. Kad se krema stisne izvaditi iz kalupa, skinuti foliju. Ukrasiti čokoladnim trakama, šlagom i komadićima malina, malinom  u prahu i pistacijama.



I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.


Ocijeni članak