Slatka kuharica: Nova godina

Dok se broje zadnji sati 2016. godine, zbrajaju se naučeni recepti i prisjeća svih dragih gospođa i gostoljubivih gradova i gradića koji su ugostili Slatku kuharicu.

Da bi i nova 2017. bila uspješna, valja je primjereno dočekati. Sprema se bogat blagdanski stol za tu najdužu, novogodišnju noć. U goste Petri stižu vrhunski kuhari i stilisti za hranu Tomislav Škunca Škuf i Dragan Dragojlović Gaga.

Njih dvojica pripremit će prava blagdanska jela, među kojima će biti i francuske salate i odojka, ali na malo moderniji način. A kada se tome pridoda desert u šampanjskim čašama, nema razloga ne nazdraviti i svima od srca zaželjeti sretnu i uspješnu novu godinu.



Prepeličje jaje na bliniju od kestenovog brašna

SASTOJCI:
-prepeličje jaje 4 kom
- 1 jaje
-mlijeko 200ml
-oštro brašno 100 g
-kestenovo brašno 50 g

POSTUPAK:
Prepeličje jaje ispečemo na oko.
Pomiješamo oštro brašno s kestenovim, dodamo  2 žumanjka i mlijeko, posolimo i dobro promiješamo da dobijemo malo gušću smjesu nego za palačinke. Bjelanjke istučemo u snijeg i umiješamo ih u smjesu za Blinije. Na tavi na malo ulja ispečemo male palačinke tj. blinije.

SERVIRANJE:
Na blinije stavimo sotiranu krvavicu na koju stavimo salatu, na salatu prepeličje jaje na oko, pospemo sa sjeckanim bučinim sjemenkama i ukrasimo sa par listića rotkvice i svježim koprom.

Zimska salata od celera, jabuke rotkvice, graška i bučinih sjemenki s domaćom majonezom

SASTOJCI:

-stabljičasti celer 2 grane
-jabuka zelena (granny smith) 1 om
-rotkvice par komada
-grašak 100 g
-klice graška 50 g
-bučine sjemenke 20 g
-žumanjak 3 kom
-senf 1 žlica
-ulje repice 100ml
-kiselo vrhnje 200ml
-kopar pola pušleka
-limun 1 kom

POSTUPAK:
Stabljičasti celer i jabuku narežemo na kockice. Rotkvice narežemo na listiće ili također kockice. Klice graška usitnimo. Bučine sjemenke tostiramo u suhoj tavi. Kada počnu frcati iz tave, gotove su. Nasjeckamo ih. Žlicu senfa i žumanjak pomiješamo sa malo soli i lagano miješajući dodajemo ulje repice. Kada dobijemo gustu majonezu, začinimo je sa sokom limuna, paprom, sjeckanim koprom i dodamo kiselo vrhnje, narezano provrće, grašak i klice graška.

Sortirana krvavica

SASTOJCI:

-mladi luk 2 kom
-peršin list pola pušleka
-krvavica 1 par

POSTUPAK:
Krvavicu izvadimo iz crijeva i presotiramo ju na tavi. Na kraju dodamo narezani maldi luk i sjeckani peršin list.



Pečeni svinjski kare s koricom od bilja i čvaraka

SASTOJCI:

-svinjski kare bez kosti 2 kg
-bijeli kruh 4 šnite
-peršin list 1 šaka
-timijan par grančica
-čvarci 100 g
-roza papar 1 žlica
-gorušica 1 žlica
-sjemenke komorača 1 žlica
-crni papar 1 žlica

POSTUPAK:
Meso očistimo od žilica, posolimo i popaprimo i dobro zapčemo sa svih strana. Nakon pečenja kad se malo ohladi, premažemo sa senfom. Bijelom kruhu skinemo koricu i unutrašnjost narežemo na kockice, koje sa svježim peršinom razradimo u multipraktiku. U smjesu dodamo drobljeni papar (rozi i crni), gorušicu, komorač, sjeckani timijan i  čvarke, te uvaljamo meso sa svih strana da dobije koricu. Meso pečemo na 200C, cca. 20-30 minuta, mora iznutra ostati sočno (medium-well) pečeno. Meso nakon što se malo odmori, narežemo na deblje fete (cca 200 g).

Jus od vanilije

SASTOJCI:

-vanilija 1 mahuna
-Jus tj. umak od iskuhavanja kostiju i vina cca 200 ml

POSTUPAK:
Jus od vina i kosti zagrijemo i infuziramo sa vanilijom, procijedimo kroz fino cjedilo i dodamo kockicu hladog maslaca.

Krema od pečene buče

SASTOJCI:

-buča cca 1 kg
-maslac 100 g

POSTUPAK:
Buču ogulimo i narežemo na kocke, koje stavimo na papir za pečenje, posolimo ih i prelijemo sa malo ulja. Pečemo ih na 200C, da karameliziraju i omekšaju. Nakon pečenja štapnim mikserom pečenu buču razradimo u pire, dodamo kockicu maslaca, posolimo po potrebi i lagano popaprimo.

Cikla, ukiseljena mrkva, daikon s cimetom i zvjezdastim anisom

SASTOJCI:

-daikon 1
-mrkva 3
-jabučni ocat 0,3 l
-cimet štangica 2 kom
-zvjezdasti anis 1 kom
-svježa cikla 1 kom
-mandarina 1 kom
- sok 1/2 limuna
-med 1 žlica
-ulje repice100 ml

POSTUPAK:
Ciklu ogulimo i narežemo na jako tanke trakice (Julienne), koje potopimo u hladnoj vodi. Od žlice meda, ocijeđene mandarine, malo soli i ulja repice napravimo emulziju tj. dressing za ciklu. Ciklu prije konzumacije ocijedimo i začinimo sa emulzijom. Mrkvu i daikon narežemo na tanke trakice ili ploške (najbolje mandolinom). Vodu i jabučni ocat zakuhamo u omjeru 2:1. Tekućinu začinimo sa soli, šećerom, štangicom cimeta i zvjezdastim anisom. U vruću prokuhanu tekućinu stavimo narezano povrće, zakuhamo i maknemo sa vatre. Pustimo da se sve zajedno ohladi, time će povrće ostati hrskavo i dobiti dovoljno arome od začina.



Žele od pjenušca

SASTOJCI:

100 ml vode sobne temperature
40 g šećera
250 ml pjenušca
4 l želatine
Srž 1/2 mahune vanilije

POSTUPAK:
Želatinu namočiti u hladnu vodu. Ocijediti želatinu, dodati dio vode pa otopiti u mikrovalnoj ili na pari. Dodati ostatak vode, šećer i vaniliju. Dobro pomiješati, dodati pjenušac. Sipati u čaše, spremiti u hladnjak da se stisne.

Mango mousse

SASTOJCI:

2  g bjelanjaka
150 g šećera
100 ml kokosovog mlijeka
5 listova želatine
Srž 1/2 mahune vanilije
300 g mango pirea
300 ml slatkog vrhnja
korica is ok1 limuna

POSTUPAK:
Slatko vrhnje istući u mekši šlag. Želatinu namočiti u hladnu vodu. Za mousse treba prvo napraviti talijansku meringu od šećernog sirupa i bjelanjaka. Šećer staviti u manji lončić i dodati toliko vode da se dobije tekstura mokrog pijeska.
Staviti na vatru i zagrijavati. Bjelanjke staviti u mikser. Kada šećer počne kuhati mjeriti temperaturu. Na 115 C početi miksati bjelanjke. Na 118 sipati sirup na bjelanjke u tankoj niti. Miksati dok se ne ohladi. Želatinu ocijediti, dodati malo šlaga otopiti u mikrovalnoj. Umiješati u pire od manga. Dodati vaniliju, sok i koricu limuna po želji. Umiješati ostatak šlaga i talijansku meringu. Puniti čaše, spremiti u hladnjak da se stisne. Ukrasiti kockicama kokosa i čokoladnim dekoracijama.



I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.




Ocijeni članak

Prosječna ocjena: 5 Broj ocjena: 1