Slatka kuharica: Ozaljska štrudla

Samo pet kilometara daleko od Ozlja, smjestilo se mjestašce za Guinnessa. Jaškovo i njegovih petstotinjak stanovnika mogu se s pravom pohvaliti da su rekorderi, jer upravo je tu u Aleji kestana pripremljena štrudla za svjetski rekord duga 1479.38 metara.

Nije se tome za čuditi kad nema nedjelje i nedjeljnog ručka u Jaškovu, a da se štrudla ne zamota. Kažu, da ih je sve poredati što su se kroz godine tu nepekle, zemaljsku kuglu bi opasali štrudlom. Definitivno najhrskavija štrudla koju je Petra kušala. Njena verzija je zato potpuna suprotnost.



Štrudla od grožđa i jabuka

Tijesto (vučeno tijesto):

200g glatkog brašna
½ dcl ulja
sol – po želji
malo tople vode
Nadjev:
jabuke – po želji  (oko1 kg)
grožđe (cijele bobice) – po želji (500g)
krušne mrvice – po želji (oko 50g)
1 vanil šećer
cimet – po želji
šećer u prahu – po želji

Postupak tijesto:
U veliku zdijelu izliti toplu vodu, dodati glatko brašno, sol, sve skupa zamješamo i dodamo ulje. Na stol stavimo stoljnjak, koji pobrašnimo. Na pobrašnjeni stoljnjak istresemo tijesto iz zdijele, te ga izvaljamo. Izrađeno tijesto stavimo u plastičnu vrećicu, na sobnu temperaturu da miruje.
Postupak nadjev:
Jabuke oguliti i naribati. Grožđe oprati i prerezati bobice na pola. U istu zdijelu pomješati jabuke, grožđe, šećer, cimet te sve zajedno pomješati.
Daljnji postupak:
Na stolu ravnomjerno razvaljati tijesto i dodati na njega ulje. Takvo nauljeno tijesto ručno tanko razvuči po cijeloj dužini stola. Po razvučenom tijestu posipati krušne mrvice, te na polovicu ukupne veličine tijesta posipati nadjev. Pomoću stoljnjaka presavinuti tijesto, i još ga malo pouljiti da bude sočnije.
Zarolati tijesto do kraja. Tepsiju prethodno nauljiti, i složiti štrudlu u nju. Peči u predhodno zagrijanoj pečnici na 200 stupnjeva, 35 minuta. Pečenu štrudlu posipati šećerom u prahu.



Rolada a ne štrudla

Žele:

500 ml soka od grožđa
12 l želatine
Malo cimeta
Krema:
300 g pirea od pečenih jabuka
100 g šećera
6 listova želatine
Vanilija
Cimet
300 ml slatkog vrhnja
Dekoracija:
menta
grožđe

Postupak žele:
Pravokutni kalup čvrstih rubova, obložiti plastičnom folijom, te ga namazati tankim slojem ulja. Želatinu namočiti u hladnu vodu. Sok i cimet zakipiti, dodati namočenu želatinu i pomiješati. Pustiti da se malo ohladi pa izliti na plastičnu foliju.
Postupak krema:
Jabuke oguliti, narezati na četvrtine. Narezane jabuke poškropiti sokom od limuna, dodati šećer, i par listića maslaca maslaca. Peči  u pečnici oko pola sata  na 1801 stupnjeva, dok ne omekšaju i ne dobiju malo boje. Kada su jabuke pečene dodati vaniliju i cimet, te izmiksati u pire. Slatko vrhnje istući u šlag
Želatinu staviti u hladnu vodu. Ocijediti razmočenu želatinu, otopiti u mikrovalnoj ili na pari Umiješati u jabuke. Umiješati šlagi na dva puta i povezati.
Daljnji postupak:
Namazati kremu tanko na žele od grožđa, saviti roladu pomoću plastične folije.
Roladu spremiti u hladnjak da se stisne Ukrasiti.





I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.