Slatka Kuharica: Masnica iz Vrpolja

Čast kojekakvim švedskim stolovima, no nisu oni ni do koljena onom slavonskom. Na tom stolu bude trista čuda, od čvaraka i slanine, preko kulena i šunke, do slavonske makovnjače. U Vrpolju imaju i pisani zapis iz 1898. godine da se tu makovnjača pripremala. Ali, zapisana je i spominjana kao masnica, jer kako kažu - važno je samo da je domaće svinjske masti.

Gospođa Darija Ančić prava je šokica, masnicu je učila raditi od mame i svekrve i koristi isključivo domaće sastojke.



Masnica sa makom

Fila:

1 bjelanjak
30 dg šećera
2 dl mlijeka
400 g mljevenog maka
Tijesto:
1 kg glatkog brašna
1 jaje
750 ml mlijeka (ugrijanog)
1 svježi kvasac (germa)
2 žlice šećera
2 žlice soli
domaća mast

Postupak tijesto:
U glatko brašno staviti svježi kvasac, preliti sve ugrijanim mlijekom,dodati žlicu šećera, te pustiti da se kvasac digne oko 45 minuta. Odvojiti žumanjak od bjelanjka. Kada se svježi kvasac digao, u smjesu dodatii odvojeni žumanjak, dodati sol, dvije žlice šećera, mjesiti. Dodati 550 ml ugrijanog mlijeka, malo ulja kako se nebi tijesto zaljepilo za posudu. Tijesto ostaviti u toploj prostoriji oko 45 minuta, da bi udvostručilo svoj volumen.
Postupak fila:
Mljeveni mak, šećer i mlijeko zajedno pomješati. Istuči jedan bjelanjak i staviti ga u filu, kako bi se sve namirnice povezale.
Daljnji postupak:
Pobrašniti dasku, te na njoj razvaljati tijesto. Razvaljano tijesto premažemo domaćom mašću, namažemo ga filom i zarolamo. Masnicu stavimo u protvan za pečenje, te ju premažemo masti. Ostvimo masnicu da stoji na sobnoj temperaturi još 30 minuta, te ju pečemo u predhodno zagrijanoj pečnici 180 stupnjeva oko 30 minuta. Pečenu masnicu posipamo šećerom u prahu.



Makovnjača

Biskvit:

110 g maslaca sobne temperature
50 g šećera u prahu
6 jaja
100 g šećera kristala
Prstohvat soli
160 g plavog maka
160 g bijelog maka
Fino ribana korica 1 limuna
½ mahune vanilije
4 žlice ruma
Krema:
100 g čokolade 50% kakaa
400 ml slatkog vrhnja
1 žličica cimeta
Dekoracija:
bijeli mak u zrnu
dehidrirane maline
šećer u prahu
čokolada

Postupak biskvit:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodati prstohvat soli pa miksati u srednje čvrsti snijeg dodavajući šećer kristal. U maslac dodati vaniliju, ribanu limunovu koricu, cimet i šećer u prahu. Pjenasto izmiksati pa dodati žumanjke, jedan po jedan. Snijeg lagano umiješati u smjesu sa žumanjcima povezati obje smjese, dodati malo ruma. Pola smjese umiješati u bijeli mak a pola u plavi.
Sipati u pripremljeni kalup pa peći na 180°C oko 25 minuta. Ohladiti.
Postupak krema:
Čokoladu natrgati na sitne komade. 100 ml slatkog vrhnja sa cimetom zagrijati do točke vrenja. Preliti preko čokolade, dodati malo cimeta, pa miješati da se smjesa poveže i ohladi. Ostatak slatkog vrhnja miksati u šlag, umiješati u mlaku kremu. Hladno miksati u čvrstu kremu. Ukrasti tortu kremom, čokoladnim pločicama, šećerom u prahu i bijelim makom u zrnu.





I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.