Slatka kuharica: Rovinjska pandešpanja

Biranim slasticama može se iskazati i čast i poštovanje. U romantičnom Rovinju nekada se u svatove nosila pandešpanja. Znalo ih je na desetke biti darovano - svaka drugačijeg oblika i ukrasa, nekad kvadratna nekad okrugla, a nekad nalik knjizi ili poput ježa, da se mjerka čija je ljepša.

Ovoj torti koja je u biti bazičan biskvit Petra je udahnula nov kremasti život.



Pandešpanja

Biskvit:
8 jaja
glatko brašno – 250 g
šećer – ½ kg
prašak za pecivo
malo ulja – radi sočnosti
Krema za ukrašavanje:
šećer u prahu – 250g
maslac – 250g
Dekoracija:
srebrne kuglice i cvijeće za ukrašavanje.

Postupak biskvit:
U posudu odvojiti bjelanjke od žumanjaka, te od osam bjelanjaka izmutiti čvrsti snijeg. Kada se jaja malo očvrste, dodajemo miksajući šećer pa žumanjke, i na kraju jednu žlicu rakije sa naribanom limunovom koricom. Na kraju umiješati prethodno prosijano glatko brašno i prstohvat soli. Smijesu izlijemo u predhodno nauljeni kalup i pečemo u pečnici na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.
Postupak krema za ukrašavanje:
Margarin razradimo sa mikserom, i polako dodajemo šećer u prahu. Zajedno sjediniti u kremu.



Petrina pandešpanja

Biskvit:

4 jaja
1 žumanjak
70 g glatkog brašna
80 g smeđi šećer
25 g tostiranog bademovog brašna
2 žlice maslinovog ulja
Espuma od ruže (krema):
45 g šećera
5 g pektina x 58
500 ml mlijeka
srž jednog štapića vanilije
2 – 3 kapi eteričnog ulja ruže
Dekoracija od bijele čokolade:
bijela čokolada 50 g

Postupak espuma od ruže (krema):
Pektin pomiješati sa šećerom. U mlijeko dodati srž vanilije, malo ružine vodice i pektin pomiješan sa šećerom.Na laganoj vatri miješati da se ne naprave grudice, smijesa treba zakipiti. Kada je gotova smijesu izliti u protvan i staviti u frižider da se ohladi.
Postupak dekoracija od bijele čokolade:
2/3 količine čokolade zagrijati na laganoj pari, topiti dok ne dosegnu temperaturu od 48 stupnjeva. Maknuti sa pare, te dodati preostalu 1/3 bijele čokolade i miješati do 32 stupnja, te je bitno da se čokolada ne pregrije. Sve zajedno pomješati i izliti na acetatnu foliju. Drugim slojem acetatne folije pokriti čokoladu, te sa valjkom priječi preko da se sve uravnomjeri. Kada se čokolada stisne sa tupom stranom noža izrezati pločice za dekoraciju.
Postupak biskvit:
Jaja, žumanjak, glatko brašno, šećer, bademovo brašno i maslinovo ulje dobro izmiksati u blenderu, propasirati kroz fino sito, staviti u bocu za šlag. Staviti 2 bombice u bocu za šlag, dobro protresti.Biskvit ulijemo u stiropornim čašicamo na kojima smo predhodno izbušili rupice kako bi ušlo malo zraka. Peći po 30 sekundi u mikrovalnoj, posebno svaku čašicu. Kada je biskvit pečen izvadimo ga iz čašice.
Daljnji postupak:
Napuniti dresir vrečicu kremom, Staviti kremu do polovine u bocu za šlag. Na dno tanjura iz boce istitnemo kremu, na nju stavimo biskvit i čokoladne pločice. Ukrasimo laticama sušenih ružica i srebrnom prašinom.





I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.