Slatka kuharica: Stonska torta

Može li se torta raditi od obične tjestenine!? Nego što! Kako, naučit će Petra u Stonu, tamo gdje su smisli slatke makarule, stonsku tortu kojoj su se onomad i Amerikanci morali pokloniti.

Nekada su, doduše, domaćice radile tjesteninu na vretenu, danas se ona kupuje u trgovini, ali je rezultat skoro pa isti - spektakularan!



Stonska torta

Sastojci za tijesto:

500g makarula (Stonske tjestenine)
brašno  500g
prstohvat soli
prašak za pecivo - 1/2 vrečice
ulje – 30 ml
1 jaje
vinski ocat – 10 ml
mlaka voda – 10 ml
Sastojci za nadjev:
orasi – 350 g
bademi – 100 g
čokolada – 150 g
šečer – 400 g
cimet – jedna žličica
korica jednog limuna
2 vrečice vanil šećera
maslac – 250g
jaja – 8 komada

Postupak tijesto:
Brašno, sol, prašak za pecivo, ulje, jaje, vinski ocat i mlaku vodu zajedno pomiješati, i umjesiti tijesto.Tako izrađeno tijesto ostaviti da se odmorioko 30 minuta. Makarule skuhati.
Postupak nadjev:
Orahe, bademe i čokoladu samljeti, pomješati sa 300 g šečera, vanil šečerom, cimetom i koricom od limuna. U jednoj posudi izmutiti jaja, dodati 100 g šečera, izmješati.
Daljnji postupak:
Kalup za pečenje premazati masti, dobro pobrašniti, višak brašna istresti van.
Odmoreno tijesto izvaljati valjkom, te ga položiti u kalup za pečenje, na način da tijesto pada preko rubova kalupa. Na dno staviti oko jedan centimetar debljine suhog nadjeva, na suhi nadjev rasporedimo dio makarula, te taj isti postupak radimo dok ne dođemo do vrha kalupa.Na vrh dodajemo otopljeni maslac i jaja sa šećerom. Tijestom koje nam je prešlo preko rubova kalupa paprekrijemo vrh, te ga premažemo sa masti. Peči u pečnicina 180 stupnjeva, 60 minuta. Pečenu tortu ostaviti u kalupu oko 2h, pa tek onda okrenuti da nam nebi torta pukla. Do samog rezanja treba pričekati još par sati, da se torta ohladi. Ukrasiti vrh torte šećerom.



Petrini makaruli

Tijesto:

200 g glatkog brašna
1 mala žlica kakao praha
20 g maslaca
20 g šećera
80 ml bijelog vina
1 štapić vanilije
1 jaje
Krema od mliječne čokolade, oraha badema i limuna:
200 ml mlijeka
1 žlica meda
5 g želatine u prahu
2 prstohvata cimeta
350 g mliječne čokolade
400 g slatkog vrhnja
100 g mljevenih tostiranih badema
50 g mljevenih oraha
fino ribana korica 2 limuna

Postupak tijesto:
Pomiješati brašno, maslac, kakao prah, srž vanilije,jaje,šećer i malo bijelog vina. Tijesto zamotati u prozirnu foliju, te ga staviti u hladnjak na 1h da se odmori. Tanko razvaljati tijesto i izrezati kvadrate pa zamotati oko kalupa i zalijepiti pomoću bjelanjka. Namazati sa bjelanjkom i uvaljati u šećer kristal. Peći u pećnici na 180°C oko 10 minuta.
Postupak krema:
Želatinu usuti u mlijeko i pustiti da nabubri. Dodati naribanu limunovu koricu. Lagano grijati dok smjesa ne zakipi pa maknuti s vatre i dodati čokoladu, kada se sve povežedodati med, malo cimeta i usuti slatko vrhnje. Spremiti smjesu u hladnjak na 24 sata. Drugi dan smjesu miksati u srednje čvrstu kremu, umiješati orahe i bademe pa puniti pečeno tijesto.
Dajnji postupak:
Pomoću dresir vrečice puniti kremu u tijesto. Posipati šećerom u prahu





I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.