Cikorija - za zdravlje cijelog organizma

Napitak od cikorije nekoć se redovito pio u kućanstvima, ali zbog kave pao je gotovo u zaborav. Cikorije je biljka koja ima mnoge zdravstvene prednosti.

Ispijanje toplih napitaka od cikorije zdrava je navika, a s njom prije nekoliko desetljeća počinjao bi gotovo svaki dan.

Da se taj užitak potpuno ne zaboravi, pobrinuo se Mario Puškarić iz Kaniške Ive koji cikoriju uzgaja na 25 hektara.

Cikorija je, kaže, zahtjevna za uzgoj, s vremenom se smanjila i njezina konzumacija, pa je Mario jedini u Hrvatskoj koji još iz zemlje vadi korijen te biljke. Sav urod otkupi hrvatska tvornica.

Urod će biti oko 30 tona po hektaru. Ukupno oko 750 tona. Cijena je unaprijed dogovorena  - 95 lipa za kilogram.

Nakon prerade - rezanja, sušenja i mljevenja - dobit će se 200 tona koje zadovoljavaju potrebe Hrvatske i Slovenije.

Korijen cikorije dobar je za probavni sustav jer bogat je inulinom, a kažu, ovaj s moslavačkog područja i iznadprosječno. No, Hrvatska po potrošnji zaostaje za nekim europskim zemljama u kojima se cikorija upotrebljava i 5 puta više po stanovniku.

Ocijeni članak

Prosječna ocjena: 5 Broj ocjena: 2