Pripremite tradicionalnu komišku pogaču

Otok Vis osim po ljepotama, poznat je i po ribarstvu i dobroj kuhinji. A komiška i viška pogača povezuju te stvari, jer su žene ribarima pravile to hranjivo jelo za odlazak na more.

Razlika između dviju tradicionalnih jela s otoka Visa je u tome što komiška pogača sadrži rajčicu, a viška ne. Ekipa Dobrog jutra posjetila je komišku domaćicu Silvanu Ivčević, koja će vas naučiti kako pripremiti ovo ukusno i jednostavno jelo.

Sastojci:


Tijesto:
500 gr glatkog brašna
suhi kvasac - 1 jušna žlica 
oda mlaka (sobna temperatura) - 400 ml  
čajna žličica soli
prstohvat šećera
malo ulja


Nadjev:
 5-6 rajčica ili 200 ml pasirane rajčice (ili pelata)
3 veće  glavice crvenog luka
vezica svježeg peršina
15 očišćenih slanih inćuni (bez kosti)
malo soli i papra
miješano ulje - biljno/maslinovo

Priprema:
Prema omjerima na vrećici kvasca umijesiti rukom tijesto kao za kruh. Početi s brašnom, dodati sol, malo šećera, kvasac, na kraju dodati tople vode i po želji maslinovog ulje. Dodavanjem tople vode odrediti čvrstoću. Oblikovati u kuglu i ostaviti da se diže pod kuhinjskom krpom ili papirom.

Nasjeckati crveni luk i oguljene rajčice,  te pirjati na miješanom ulju, dodati malo soli i papra te od toga napraviti šalšu – umak od rajčica. Pustiti da se malo ohladi.

Tijesto podijeliti na dva dijela. Posudu za pečenje premazati biljnim uljem. Prvi dio tijesta razvaljati i staviti na dno – gospođa Silvana ga rućno razvlaći. Po tome prosuti šalšu, poredati slane inćune, luk i peršin, i pokapati maslinovim uljem. Pokriti drugim dijelom tijesta i ostaviti da se diže još pola sata. Dobro ju je prekriti toplom krpom.

Važno je da tijesto bude dobro tj. mekano i da ne bude debelo, kako ne bi preuzelo okus, kaže iskusna domaćica.

Kod prekrivanja drugim dijelom dobro stisnuti krajeve da se umak tijekom pećenja ne bi razljevao. Gornje tijesto vilicom izbosti na dosta mjesta, da se ne napuše, pa staviti peći na najjaču vatru 20 do 25 minuta. Ukoliko Vam je pećnica jača,  pecite 40 do 45 minuta - prvih 10 minuta dobro je peći na 220 stupnjeva, a ostatak vremena na 180.

Nakon vađenja iz pećnice dobro je pogaču premazati s malo vode, opet prekriti krpom i ostaviti da se ohladi, ali može se servirati i topla. Odlično prija sa crnom bevandom. Dobar tek!

Ocijeni članak