Svako jutro jedno jaje, snagu srcu daje?

Studija provedena na gotovo pola milijuna ljudi u Kini upućuje na to da svakodnevna konzumacija jednog jajeta možda smanjuje rizik od srčanih bolesti, piše BBC.


Do kineske studije objavljene u časopisu Heart, došlo je nakon što se javnost godinama plašila nezdravim učincima smjernoga jajeta, od kolesterola do salmonele. Znanstvenici s pekinškog medicinskog fakulteta proveli su testiranje s čak 416.213 sudionika. Na početku studije njih 13,1 posto prijavilo je da svakodnevno jedu jaja. Devet godina kasnije u toj je skupini zamijećen 26 posto manji rizik od moždanog udara i 18 posto manji rizik od srčanog udara. Također, u skupini koja je u prosjeku jela 5,32 jajeta tjedno zamijećen je 12 posto manji rizik od razvoja ishemijske bolesti srca u odnosu na grupu koja je tjedno konzumirala samo dva jajeta.


Ova studija pokazuje poveznicu između umjerene konzumacije jaja (do jednog dnevno) i niže stope srčanih bolesti, napisali su autori. Netko bi mogao raspravljati o ograničenjima ove studije, no mi možemo zaključiti da jedno jaje dnevno ne podiže kardiovaskularni rizik, a u najboljem slučaju od jednog jajeta dnevno pojedinac može imati zdravstvene koristi, komentirala je profesorica Nita Forouhui s epidemiološkog odjela medicinskog fakulteta u Cambridgeu, koja nije bila uključena u istraživanje.


Danas će većina liječnika poticati na konzumaciju jaja kao dijela zdrave prehrane, jer se radi o jednoj od nutritivno najbogatijih namirnica, bogatoj proteinima, vitaminima A, D, B, B12, kao i vitaminima za oči"- biljnim antioksidasima luteinom i zeksantinom. Jedno jaje, čak i dva dnevno, to je apsolutno u redu, kazala je doktorica Frankie Phillips iz britanskog saveza nutricionista, prenosi BBC.

Ocijeni članak