U Meksiku raste populacija jaguara

Populacija jaguara u Meksiku porasla je za 20 posto u posljednjih osam godina i sada ima 4.800 primjeraka, zahvaljujući naporima za očuvanje te divlje mačke, najveće u Americi, navodi se u izvješću.

Za taj porast je, među ostalim, zaslužan program očuvanja jaguara koji se počeo provoditi 2005., rekao je u priopćenju Gerardo Ceballos, stručnjak u Ekološkom institutu Nezavisnog meksičkog sveučilišta.

Pridonijelo mu je i povećanje površine šuma, staništa u kojemu Panthera onca najčešće obitava, dodaje. Oko 90 posto jaguara živi u amazonskoj prašumi.

Zaštita te divlje mačke s točkastim krznom koja može težiti više od sto kilograma, dobila je velik podstrek nedavnom odlukom četrnaesterih latinskoameričkih zemalja da osnuju regionalnu agenciju za očuvanje te vrste, rekla je Maria Jose Villanueva, ravnateljica meksičkog ureda Međunarodnog fonda za zaštitu prirode (WWF).