UN: Konzumacija ribe postala neodrživa

U trećini svjetskih mora riba se lovi prekomjerno i konzumacija je na povijesnom maksimimu, što izaziva bojazan u održivost ključnog izvora proteina za milijune ljudi diljem svijeta, upozorio je UN.

Prekomjerni izlov ribe posebno je opasan za nerazvijene države čiji se stanovnici ionako bore za dovoljno hrane, objavila je u izvješću UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Pritisak na izvore morske hrane je prevelik i vlade moraju više učiniti za zaštitu ribolovnih područja, rekao je Manuel Barange, direktor odjela za akvakulturu.
Predviđamo da će Afrika u budućnosti morati uvoziti ribu, dodao je, ističući da bi manjak ribe mogao izazvati skok cijena i više od ostalih pogoditi siromašnije slojeve društva.

Uzgoj ribe ili akvakultura, najbrže rastući poljoprivredni sektor u posljednjih 40 godina, u velikoj je mjeri kriv za veću dostupnost ribe, piše u izvješću.

Kako ulov iz mora nastavlja opadati, sve se više zemalja okreće ribljim farmama. Tako primjerice u Alžiru vlada potiče poljoprivrednike u Sahari da počnu uzgajati ribu kako bi povećali prihode i osnažili riblju industriju.

Kritičari upozoravaju da to može naštetiti okolišu i uvesti u prirodu nove bolesti i invazivne vrste, ali Barange kaže da je rješenje u "boljim zakonima i kontroli".

Konzumacija ribe dosegla je rekordnih 20.2 kilograma po osobi u odnosu na devet kilograma 1961. i očekuje se da će i dalje rasti. Oko 3.2 milijarde ljudi na svijetu iz ribe dobiva 20 posto životinjskih proteina u svojoj prehrani, stoji u izvješću.