Sve je spremno za veliki međunarodni aeromiting u Varaždinu

Sve je spremno za veliki međunarodni aeromiting u Varaždinu Croatian International Airshow Varaždin, na kojem će 21. i 22. srpnja sudjelovati pedesetak vojnih i civilnih letjelica iz 11 zemalja.

Zrakoplovna manifestacija, najveća u ovom dijelu Europe, u Varaždin dovodi, između ostalih, nadzvučne borbene zrakoplove F/A 18B Hornet Španjolskog ratnog zrakoplovstva, Eurofighter Typhoon Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije, F-16 Fighting Falcon Ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država, SAAB JAS-39 Gripen Ratnog zrakoplovstva Republike Mađarske, SAAB 105 Ratnog zrakoplovstva Republike Austrije, PC-9M i PC-6 PORTER Slovenske vojske te MIG-ove 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i akrobatske grupe, domaća Krila Oluje i Orlik iz Poljske.

Tajnik Aerokluba Varaždin Robert Mišak istaknuo je suradnju s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom na organizaciji mitinga. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dovodi NATO saveznike iz Češke, Slovačke, Španjolske, Velike Britanije, SAD-a, Slovenije, Mađarske, zatim su tu gosti iz susjednih država. Otvorenje je u subotu u 12 sati uz padobranski desant HRZ-a sa zastavama svih država sudionica. Prvi je na programu prelet MIG-ova, a program će trajati do večernjih sati, najavio je Mišak dodavši da se u dva dana manifestacije očekuje 40 do 50 tisuća posjetitelja.

Grad Varaždin se u organizaciju uključio sa 175.000 kuna i sudjelovanjem gradskih tvrtki u pripremi aerodroma. Croatian International Airshow Varaždin održava se uz visoko pokroviteljstvo predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović, te pokroviteljstvo Ministarstva obrane, Ministarstva turizma te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a CIAV podupiru Grad Varaždin i Varaždinska županija.