Slano i slatko: Čajni biskvit s bademom

Sastojci:
100 g bademovog brašna                
300 g griza                
1 i ½ žlica praška za pecivo                
1 žličica kurkume                 
1 prstohvat soli                  
200 ml sojinog (ili drugog) mlijeka                  
150 ml agavinog sirupa (ili meda)                 
sok ½  naranče                 
50 ml suncokretova ulja za prženje                  
2-3 kapi eteričnog ulja naranče                
listići badema za ukrašavanje

Postupak:
Posebno pomiješajte suhe, a posebno tekuće sastojke. Tekuće sastojke lagano umiješajte u suhe i sve pomiješajte. Smjesa će biti dosta tekuća. Smjesu ulijte u nauljeni kalup za tortu, pospite listićima badema i pecite 180°C oko 30 minuta.
Napomena: Varijanta bez glutena - umjesto griza stavite 250 g kukuruzne krupice, 40 g aru praha i 2 žlice ljuspica ili praha psylliuma ili chia sjemenki.
U svojoj kuharici Slano i slatko od brašna Maja Kefeček donosi recepte za sve ljubitelje kruha, peciva i kolača. U njoj su praktični savjeti za veganske kolače od dizanog i prhkog tijesta za kruh i pizzu od cjelovitih namirnica bez jaja, šećera, umjetnih aroma i aditiva. Kuharica je proglašena najboljim hrvatskim izdanjem u kategoriji kuharica o kolačima i pecivima svjetskog priznanja Gormand World Cookbook Awards.

Za pripremu slanih i slatkih recepata Maja Kefeček rabi svježe mljeveno brašno od ekološki uzgojenih žitarica kao što je pir ili dinkel. Malim kućnim mlinom poput ovoga dobiva se najkvalitetnije brašno. U kuharici Slano i slatko od brašna 28 je recepata.