Ekskluzivne snimke vrlo rijetkog 'običnog' dupina

Zahvaljujući prijateljima iz Instituta Plavi svijet pogledajte ekskluzivne snimke običnoga dupina koje su snimili mađarski članovi Instituta. To je vrsta koja je, iako nosi ime obični, u Jadranu izumrla.

Akvatorij Kornata i Dugoga otoka. Plavi svijet je uvijek na moru. A kako posadu jedrilice čine znanstvenici, čim su ugledali jato razigranih sisavaca, znali su da im pred nosom skače - senzacija.

Prvo nismo vjerovali jer nam je bilo gotovo nevjerojatno da se radi o skupini od gotovo 30 životinja, obično su zapažanja, obično su zapažanja bila 1-2 životinje i tako, međutim stvarno evo kao što i sami vidite na snimkama, stvarno se radi o običnom dupinu. Evo da li je to samo još jedan podsjetnik na vrstu koju više nemamo ili je to na neki način naznaka da bi se vrsta jednog dana možda mogla vratiti, nemam pojma, ali u svakom slučaju susret je bio savršen, kaže Draško Holcer iz Instituta Plavi svijet.

Savršena vijest za morsku znanost. Jer sresti običnoga dupina u Jadranu manje je vjerojatno nego da ćete naići na sredozemnu medvjedicu. A ime običan ovaj je ljupki dupin dobio jer je nekad u našem moru bio jako brojan. Od 1950. do 1955., i to samo na sjevernom Jadranu, ubijeno je gotovo 800 običnih dupina! Toliko je naime isplaćeno tih krvničkih nagrada. Koliko ih je tek uistinu stradalo, pogotovo što za južni Jadran i nema podataka, ne zna se.