Može li Hrvatska imati potpuno obnovljive izvore energije?

Danas je u Parizu počela velika Međunarodna konferencija o klimi na kojoj će predstavnici 196 zemalja odlučivati o obuzdavanju katastrofalnih klimatskih promjena. Uoči tog važnog sastanka koji može odrediti budućnost života na zemlji, Greenpeace Hrvatska je iznio mogući scenarij za energetsku neovisnost Hrvatske te prelazak na 100% obnovljive izvore energije.

Znanstvena analiza koju je naručio Greenpeace, a izradili stručnjaci s Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Zelene energetske zadruge, pokazuje na koji način Hrvatska može iskoristiti vlastite potencijale sunca, vjetra, vode i ostalih obnovljivih izvora energije.

Možemo li mi to učiniti, koliko će nas to koštati i kako građani Hrvatske mogu profitirati od prelaska na obnovljive izvore energije govorio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Marko Gregović, predstavnik Greenpeacea.

Ovo je prvi ovakav, znanstveni, scenarij u Hrvatskoj, koji pokazuje da bez ikakvih ekonomskih gubitaka možemo u potpunosti prijeći na vlastite obnovljive izvore energije. Tim Hrvatska postiže neovisnost o uvozu energenata, otvara zelena radna mjesta, privlači nove investicije i čuva okoliš tvrde u Greenpeacu. Analiza je naručena radi ubrzanja transformacije hrvatske energetike i udaljavanja od fosilnih goriva prema stopostotnom udjelu obnovljivih izvora energije do sredine ovog stoljeća, rekao je Marko Gregović.

S obzirom da je Hrvatskoj potrebna dugoročna energetska strategije, koja se zasniva na održivosti i energetskoj neovisnosti, studiju će Greenpeace poslati svim relevantnim institucijama i strankama koje razgovaraju o formiranju Vlade.

Studija je pokazala da Hrvatska može bez ikakvih ekonomskih gubitaka u potpunosti prijeći na iskorištavanje potencijala sunca, vjetra, vode i ostalih prirodnih resursa. Nakon investiranja 13 milijardi eura u nova postrojenja, ubrzo bi se smanjio uvoz energenata i uštedjelo 4 do 5 milijardi eura godišnje, kaže Gregović. Edo Jurkić iz Zelene energetske zadruge tvrdi da bi utjecaj na porast BDP-a bio četverostruk u odnosu na porast cijene energetskog sustava, a otvorilo bi se 65.000 novih radnih mjesta. Ujedno bi se izbjeglo do 1,9 milijuna tona emisije ugljičnog dioksida, pa bi se ušteđeni novac mogao upotrijebiti za druge investicije i otvaranje dodatnih radnih mjesta.

U analizi su prikazane i prednosti korištenja obnovljivih izvora energije u pojedinim sektorima od posebnog interesa za Hrvatsku, poput turizma (energetski održivi hoteli, apartmani, otoci), obrazovanja (energetski samodostatne škole) i poljoprivrede (energetski održiva obiteljska poljoprivredna gospodarstva).

Publikaciju možete pregledati ovdje www.greenpeace.org/croatia/hr/.