Međunarodni je dan volontera - uključite se!

Međunarodni dan volontera u cijelome svijetu se obilježava 5. prosinca.
 Tim povodm u studiju Dobrog jutra gostovali su Andrea Pandurović Ugrin iz volonterskog centra Zagreb. Barem u blagdansko doba učinite nešto za sebe pomažući drugima, jer dobro se dobrim vraća.
 
 
Pojedinci diljem svijeta, svaki svojim volonterskim djelovanjem donose promjenu našem svijetu nabolje, a na društvu je da taj doprinos prepozna i nagradi, kao što to Volonterski centar Zagreb (VCZ), ali i mnogobrojne organizacije civilnoga društva čine svake godine u prosincu. U razdoblju od 1. do 20. prosinca, VCZ će provesti brojne aktivnosti kojima građanima nastoji približiti dobrobit i vrijednost volontiranja za društvo, ali i dati primjere pojedinaca koji su volontiranje uspjeli uklopiti u svoju svakodnevicu. 
 
Neke od aktivnosti u sklopu tzv. Volonterijade su: predavanje o volontiranju za srednjoškolce, suorganizacija okruglog stola o iskustvima i izazovima u angažiranju volontera, okupljanje i nagrađivanje volontera na Volonterijadi, predstavljanje koordinatora volontera uključenih u kampanju Very Important Volunteers te akcija sortiranja donacija za izbjeglice.

Spomenimo još prikupljanje slikovnica za osnivanje knjižnice u Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov raspisivanje natječaja za Volonterski Oskar 2015.: poziv za nominaciju volontera koji su dali poseban volonterski doprinos u našem gradu, predavanje o Zakonu o volonterstvu: u Hrvatskoj udruzi prijatelja hospicija za nezdravstvene volontere u palijativnoj skrbi.

Međunarodni dan volontera obilježava se 5. prosinca još od 1985. godine i taj je dan najbolja prilika da zahvalimo volonterima što mijenjaju naš svijet nabolje. U svjetlu izbjegličke krize svjedočimo da je volontersko djelovanje i spontano samoorganiziranje građana najučinkovitiji način potpore ugroženim zajednicama i ljudima.

U izbjegličkoj krizi brojni volonteri pomažu u pružanju humanitarne pomoći i, što je još važnije, doprinose osjećaju sačuvanog dostojanstva i sigurnosti. Također, oni svojom podrškom pružaju izvrstan primjer drugima kako je drugačiji pristup moguć. Volonterski angažman velikog broja europskih građana nije samo promijenio i spasio živote izbjeglica, već je i promijenio stavove svojih sugrađana i to kako vide i kako se odnose s pridošlicama.