Barro Colorado, jedna od najimpresivnijih tropskih šuma na svijetu

Umjetni otok dugačak oko 15 kilometara usred Panamskog kanala postao je meka za tropske biologe - međunarodna znanstvena zajednica ondje je izgradila laboratorij pod otvorenim nebom u kojemu se bavi proučavanjem učinaka klimatskih promjena. 

Barro Colorado nalazi se usred umjetnog jezera Gatuna, napravljenog početkom 20. stoljeća u vrijeme gradnje Panamskog kanala. Pod upravom američkog Instituta Smithsonian za tropska istraživanja, ondje je jedan od najznačajnijih rezervata tropskih šuma na svijetu, a trenutačno je u tijeku oko 350 znanstvenih projekata.

Barro Colorado vjerojatno je najproučavanija tropska šuma na svijetu. Njezino postojanje jako nam je pomoglo da shvatimo na koji način funcioniraju šume diljem našeg planeta, rekao je za AFP suradnik Instituta Smithsonian i profesor na australskom Sveučilištu James Cook, William Laurance

Ako nas pitate gdje je meka za tropske biologe, odgovorit ću vam Barro Colorado, kaže kolumbijski biolog i botaničar Camilo Zalamea. Na otoku živi 465 vrsta kralježnjaka, među kojima su 72 vrste šišmiša, oko 500 vrsta leptira, 400 mravljih vrsta, 384 vrsta ptica i pet tipova majmuna. Ondje su i mnogi glodavci, tapiri, neke vrste manjih sisavaca, kornjače, krokodili, neke vrste veprova, zmija i daždevnjaka.

U gustoj šumi ima oko 1200 vrsta biljaka i stabala, među kojima su neki stari i više stoljeća. S obzirom na klimatske promjene, nastojimo shvatiti na koji način šumska flora i fauna reagiraju na promjene temperature i na koji se način razvija razina ugljika u odnosu na temperaturu i vlažnost tla, objasnila je biologinja i ekologinja Vanesa Rubio.

Camilo Zalamea, jedan od znanstvenika na Barru Coloradu nada se da će se rezultati rada i istraživanja skupine znanstvenika naći na dnevnome redu sudionika konferencije o klimatskim promjenama COP21 koja se upravo održava u Parizu.