Otvoreni uredi uzrokuju stres i manju produktivnost

Otvoreni uredi uzrokuju stres i manju produktivnost. Prebučni kolege, česta prekidanja posla, fluktuacija pozornosti zbog neprestanog kretanja. Rad u otvorenim uredima, osmišljenima da bi se olakšala međusobna komunikacija zaposlenika, utječe na povećanje stresa i na lošije međuljudske odnose.

Pokazalo je to nekoliko studija što su ih odvojeno proveli francuski stručnjaci za psihosocijalne rizike. Više od polovine francuskih radnika, njih 57 posto radi u otvorenim uredima u kojima se često nalazi i više od 20 ljudi ili u uredskim prostorijama u kojima istodobno boravi između četiri i deset osoba, kaže direktorica francuske tvrtke Actineo Odile Duchenne.

Otvoreni uredski prostori u modu su ušli osamdesetih godina, a nakon devedesetih su postali uobičajeni, uz objašnjenje da se u takvom protoru potiče međusobna komunikacija zaposlenika, kazao je kaže direktor državne agencija za poboljšanje uvjeta rada Anact, Philippe Douillet.

Dodao je da se s godinama pokazalo kako buka, česti prekidi u radu, gubitak privatnosti, stalna hijerarhijska kontrola i slični faktori u kombinaciji pojačavaju napetost i stres te utječu na smanjenje produktivnosti. Zbog toga su vlasnici mnogih tvrtki u otvorene urede odlučili postaviti pregrade koje služe i kao zvučna izolacija te omogućuju malo privatnosti.