Britanac John Beeden preveslao Tihi ocean

Britanac John Beeden prvi je sam preveslao 13.705 kilometara preko Tihog oceana. Avanturu dugu 209 dana počeo je u San Franciscu, a završio na sjeveru Australije.

53-godišnji Beeden napustio je San Francisco u 1. lipnja u svojem šestmetarskom brodiću Socks II, a u Cairns je  uplovio 27. prosinca, veslajući  u prosjeku 15 sati dnevno tijekom 209 dana. Biti prva osoba koja je postigla tako nešto zaista je nevjerojatno, još toga nisam potpuno svjestan, rekao je Beeden australskoj nacionalnoj televiziji.

Beeden je kasnio oko mjesec dana u odnosu na svoje planove zbog vremenskih uvjeta koji su usporili put pa je putovanje bilo teže nego što je očekivao da će biti. Tijekom 2011. Beeden je sam preveslao 2600 nautičkih milja preko Atlantskog oceana u 53 dana, no kazao je da je teže savladati Tihi ocean.

Kad sam krenuo iz San Francisca, nisam shvaćao kako će to biti teško - došao sam više puta do ruba i mislio sam da neću više biti u stanju nastaviti, kazao je Beeden. Za vrijeme puta povremeno bi viđao ljude dok je prolazio pored otoka i uzimao namirnice, no nakon sedam mjeseci samoće na moru smatrao je zaista čudnim vratiti se ponovno među ljude i buku.

Čudno je to, no dobro je vratiti se kao što je na neki način također dobro  biti vani, na pučini, rekao je. Većinu vremena najbliža ljudska bića bila su mu - posada svemirske postaje 250 kilometara iznad njega. Njegova kanadska supruga Cheryl i dvoje djece tinejdžera pozdravilo ga je na doku u Cairnsu kad je pristao u pratnji mnoštva lokalnih čamaca.

Britanski veslač Peter Bird 1983. gotovo je uspio u pothvatu da prevesla iz San Francisca do Australije,  ali ga je australska mornarica spasila pokraj Velikog koraljnog grebena samo 33 milje od kopna, nakon 294 dana na moru. Bird je još nekoliko puta pokušaj ponovio, no nestao je na moru 1996.