Umro skladatelj i dirigent Pierre Boulez, veliko ime glazbe XX. stoljeća

Francuski skladatelj, dirigent i pijanist Pierre Boulez, veliko ime svjetske suvremene glazbe, umro je 5. siječnja u 91. godini u Baden-Badenu u Njemačkoj gdje je živio.

Rođen je 26. ožujka 1925. u Montbrisonu u središtu Francuske. Studirao je na pariškom konzervatoriju gdje je bio učenik Oliveira Messiaena. Tu veliku figuru druge polovice XX. stoljeća su osim glazbe, oduševljavale poezija i slikarstvo. On se afirmirao kao jedan od vođa poslijeratne glazbene estetike koja je težila k apstrakciji i eksperimentima.

Vrhunac Boulezove tehnike i jedno od njegovih najpoznatijih djela je kompozicija 'Čekić bez gospodara' na kojoj je radio godinama i u kojoj revolucionarno sintetizirao mnoge stilove avangardne glazbe. Na vijest o njegovoj smrti francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da je Pierre Boulez pronosio francusku glazbu svijetom. Kao skladatelj i dirigent se uvijek trudio odraziti duh vremena.

Ogorčen konzervativnim stajalištem francuskog glazbenog svijeta, Boulez se početkom 1960-ih povukao u Baden-Baden, čime je pokrenuo jetke reakcije u Francuskoj. U domovinu se vratio tek 1974. kada ga je predsjednik Georges Pompidou tražio da osnuje laboratorij za suvremenu glazbu IRCAM (Institut za istraživanja i akustičnu i glazbenu koordinaciju).

Boulez je dirigirao bez štapića, ali je precizno kodirao svoje pokrete. Godinama je bio gotovo slijep i nije mogao dirigirati, ali Parižani se sjećaju njegovih besplatnih koncerata 2011. kod 'Piramide' Louvrea. Odbijao je 'zakovati' djela i često ih je prerađivao. Taj dobitnik brojnih nagrada bio je i šef simfonijskog orkestra BBC-a u Londonu i Newyorške filharmonije.