Ponos Hrvatske: Siniša Bosanac i tim Inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratimo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka.

Osnivač grupe na Facebooku 'Pomozimo djeci s invaliditetom' koja se bori protiv diskriminacije djece s invaliditetom upornim pritiscima uspio je natjerati vladu na proglašenje Zakona o dječjem doplatku. Njime su napokon ukinuli stari diskriminacijski zakon koji je djeci s istim bolestima onemogućavao jednaka prava.
Siniša Bosanac  iz Koprivnice otac je dvojice sinova. Prije 23 godine sin Filip rođen je s Dawnovim sindrom. Ne može se sam brinuti za sebe pa je otac posao u osiguranju zamijenio ulogom  roditelja njegovatelja. Uz to je iznimno društveno angažiran.

Cijela priča je počela osnivanjem Facebook grupe 'Pomozimo djeci s invaliditetom', s idejom da bude potpora roditeljima u borbi s problemima kako s djecom tako i s državnim aparatom, socijalnim službama i borbe za prava djece, priča Siniša.

Vrlo brzo nakon osnivanja roditelji su se javljali i otkriven je niz  problema - od rane intervencije i uključivanja djece s invaliditetom u vrtiće i redovite škole do nemogućnosti ostvarivanja zakonskih prava. Ubrzo je problema bilo toliko da su morali izaći iz grupe na Facebooku. I izašli su - na ulicu. U prosincu 2012. godine na prvom prosvjedu smo te zahtjeve predali u Vladu RH i nakon toga smo putem još dva prosvjeda,  javnosti, medija upozoravali na nerješavanje tih problema, prisjeća se.

Bili su uporni i dosljedni, a Siniša Bosanac u tome je predvodio. Upozoravali su i uspjeli riješiti problem roditelja čija djeca koriste dodatne boce s kisikom pa oni više ne moraju plaćati i punjenje i PDV. Najveći im je uspjeh, ipak, izmjena Zakona o doplatku za djecu kojim je 1110 osoba s invaliditetom bilo diskriminirano jer nisu ostvarivale prava kao ostalih četiri tisuće. Saveznika u ispravljanju te nepravde imali su u  saborskom zastupniku Mladenu Novaku, koji je njihov prijedlog uveo u saborsku raspravu.

Mislim da u 25 godina hrvatske države se nije dogodilo da jedna neformalna skupina može promijeniti Zakon, to nam je najveći uspjeh, ponosan je Siniša. Vraćena je puna invalidnina roditeljima djece koji rade četiri sata na dan.

Kad se ljudi udruže naročito u tako jaku grupu koja sad broji više od 5800 članova onda se nešto može pomaknuti, makar se to može činiti malo, u odnosu na ono što je bilo to su značajni pomaci, ističe. Grupa i dalje djeluje. Upravo su pripremili zahtjeve s kojom dočekuju novu vladu.

Siniša Bosanac nije bio motiviran osobnim potrebama, svoje probleme i prava koje je kao roditelj djeteta s Dawnovim sindromom ima uspio je sam riješiti - prije nego što se aktivno uključio u grupu na Facebooku.  Dodaje, problemi nisu riješeni sve dok baš svi nemaju istu mogućnost ostvariti svoja prava - djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u Dubrovniku, Osijeku i Koprivnici, ali i u najmanjem, nekom bezimenom, naselju.