Steven Seagal dobio državljanstvo Srbije

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić 12. siječnja je u Beogradu uručio putovnicu Republike Srbije američkom glumcu, junaku akcijskih filmova, glazbeniku i humanitarcu Stevenu Seagalu, koji je prošlog tjedna dobio srbijansko državljanstvo.

Beogradski mediji objavili su u ponedjeljak da je poznati holivudski glumac akcijskih filmova dobio državljanstvo Srbije, nakon što je ta odluka objavljena u službenom glasniku Srbije. Prima se u državljanstvo Republike Srbije Seagal Steven Frederic, rođen 10.travnja 1952. u saveznoj državi Michigan (Lansing, Ingham), državljanin Sjedinjenih  Država, navode mediji objavu u posljednjem broju službenog glasnika, kojom je Seagal i službeno postao državljaninom Srbije.

Na intenet portalu lista 'Blic' u tijeku je anketa u kojoj se 38 posto sudionika izjasnilo da je Seagalu trebalo dati državljanstvo Srbije, 48 posto ih se protivi toj odluci vlasti u Beogradu, dok je 14 posto neodlučno što bi odgovorilo. Holivudski glumac čest je gost Srbije i sudionik brojnih humanitarniha akcija, a sa svojim rock & blues bandom nastupio je i na novogodišnjem koncertu u središtu Beograda, ispred Skupštine Srbije.

Tijekom svog prethodnog boravka Seagal (63) se odvojeno sastao s predsjednikom i premijerom Srbije, a sa gradonačelnikom Beograda u prihvatilištu za djecu dijelio novogodišnje paketiće. Seagal je, nakon nedavnog sastanka s Vučićem, rekao kako će učiniti sve da bi što bolje i dostojnije u svijetu promovirao Srbiju koju smatra svojom novom domovinom.

Seagal je tijekom svojih posjeta hvalio srbijansku vladu, a tvrdi kako je Srbija pretrpjela nepravde u novijoj povijesti te da Amerikanci imaju predrasude protiv Srba kao i prema njihovoj ulozi u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije 1990-tih. Popularni glumac, poznat i kao stručnjak za istočnjačke borilačke vještine, izrazio je želju da u Beogradu otvori aikido klub.