Usluga E-Poziv: Kako nova tehnologija spašava ljudske živote

E-Poziv (eCall) je telekomunikacijska usluga i elektronički sigurnosni sustav koji se ugrađuje u vozila i satelitskom tehnologijom hitnim elektroničkim pozivom automatski alarmira hitne službe i javlja im lokaciju ozbiljnih prometnih nesreća na cestama.

Procjenjuje se kako će sustav, kada postane standardan, spašavati godišnje do 2.500 života u Europi te smanjivati ozbiljnost posljedica nesreća po vozače i putnike u vozilu. Prva dojava prometne nesreće 'eCall' pozivom upućena je u koprivničku službu 112. Automobil je sam obavijestio da je sudjelovao u nesreći. Franjo Lejko iz Koprivnice imao je prometnu nesreću, a njegovo vozilo samo je pozvalo pomoć. 

Automobil je star tek nekoliko mjeseci pa vlasnik ni sam nije znao koju opremu ima. Vozačica je izašla iz sporedne ulice, udarila me u desnu stranu, otvorili su se zračni jastuci, nakon toga sve je išlo automatski. Izašao sam iz automobila da vidim što se dogodilo i nakon toga čujem na mobitelu poziv 112. Dok sam razmišljao što učiniti oni su mene zvali, a ne ja njih, objašnjava gospodin Franjo.

Da bi se aktivirao, sustav mora biti povezan s mobitelom vozača, ali nije potrebno da se on i javi. Najavljivano je da će do 2018. novi automobili za europsko tržište imati i ovaj sustav. Za sada uglavnom nemaju mogućnost naknadne ugradnje E-Poziva, objašnjavaju u auto kućama, ali munjeviti napredak tehnologije zasigurno će i to vrlo brzo promijeniti.