Od crtkarija na rubu skripta do obiteljskog posla

Crtani likovi Lane Hudini prvo su  osvojili hrvatske suvenire, a sad osvajaju i animaciju.


Lana Hudina crtačica je muških i ženskih likova, zaštitnih znakova mnogih hrvatskih suvenira. Ekipa Dobrog jutra zavirila je u njezin dom, gdje ih stvara, uglavnom neplanski.

Na fakultetu prije sedam, osam godina dok sam crtkarala na rubu skripta slučajno su nastali ti likovi koji su sad zaštitni znak cijelogbrenda . Ljudima su bili simpatični, pa bi mi je svatko rekao 'daj nacrtaj mene kako se spremam za faks' ili 'nacrtaj profesora'... I tak sam malo po malo počela crtati. Dobro pamti Lana i kad su njezini  likovi prvi puta osvanuli na nekom predmetu - bila je to pregača za majčin dan, za majku dečka.  

Njezina želja da svojim likovima ispriča priču o nekom hrvatskom gradu, mjestu ili događaju, postala je stvarnost. Otisnula ih je na zahvalnice, kalendare, šalice, majice, podmetače, torbe… malo po malo hobi je postao posao. Kako radi s ocem, koji vodi računovodstvao i proizvodnju, zapravo je pokrenula obiteljski posao u koji ponekda uskoči i majka. Lanin je dio posla onaj kreativan - crtanje likova. A onda je stigla ponuda da napravi crtić o hrvatski izumiteljima. Nakon toga stižu i dječje emisije i animacije. To je skroz drugačiji način crtanja, nego kad se crta za statičnu neku sliku, jer se treba crtati u fazama, da se može animirati.


Croatian_Inventions from Drazen Zeljkovic on Vimeo.

Odakle inspiracija? Od pomalo neočekivane pomoćnice i zbog nje. Šetnje s kujiocm su Lani vrlo inspirativne. Najčešće me inspiriraju neke svakodnevne situacije. Kak je to krenulo, tako se to i nastavilo. Odem prošetati psa i vidim nekog na klupici što radi i onda to nacrtam. Nisu to neke spektakularne situacije, mislim da u biti ljude to i privlači, jer se svako u njima može pronaći, jer su najnormalnije situacije.

Iako će je uvijek inspirirati neki stvarni ljudi i radnje, na crtežu će izgledati malo drugačije. Samo što često u njima neke normalne elemente predimenzioniram, pa dobiju dozu humora. A što se tiče boje, na početku su sve to bili crno-bijeli crteži, čisti olovka-papir. Meni takvi i dalje najdraži; crno-bijeli. Ali malo, po malo su mi govorili; 'Probaj dodati boju, probaj bojati!'. I onda sam počela s vodenim bojama bojati… i shvatila sam da što je šarenije i što je veselije to je ljudima draže.

Glavni likovi su uvijek neka djevojčica i dječak. Jednostavnost je Lanin ključ uspjeha! Curica i dečko, ali su uvijek različiti. Nisu to isti curica i dečko. Jednom ona ima frčkavu kosu, jednom dugu, jednom plavu, jednom u repu… Znači različiti su likovi, ali svi imaju tu istu glavu, odnosno iste oči i ista jednostavna usta. Praktički nemaju tijelo, to je više kao neki trokut. Imaju tanke ruke i noge bez šake, tak da su dosta jednostavni.

Iako su Lanini likovi jednostavni, i na izgled slični, aš snimatelj Natan i novinarka Sunčica prepoznali su se kao likovi na šalicama koje im je Lana darovala. Divna uspomena!