U Dubrovniku pretpremijerno predstavljena HRT-ova dokumentarna serija 'Republika'

U dubrovačkome kinu Sloboda 5. veljače održana je pretpremijera prvoga nastavka dugoočekivane dokumentarne serije Hrvatske radiotelevizije 'Republika'.

Autor će nas Božidar Domagoj Burić u šest nastavaka u trajanju od pedeset minuta voditi u povijest jednoga od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti – Dubrovačke Republike. Ovjekovječen u mnogim filmskim i televizijskim projektima Dubrovnik je oduvijek bio jedinstvena filmska kulisa. Serija Republika nudi nešto novo: u njoj je Dubrovnik i tema i glavni lik, izjavio je Božidar Domagoj Burić. 

U prepunome kinu Sloboda gledatelji su pogledali prvi nastavak nazvan Mali među velikima. U njemu se donosi pregled dubrovačke povijesti od sredine 14. stoljeća, kad je Dubrovnik oslobođen od mletačke prevlasti i započinje funkcionirati kao neovisan grad država te ubrzo dobiva odrednicu republika, do početka 19. stoljeća, kad u europskim previranjima izazvanima Francuskom revolucijom i Napoleonovim ratovima Dubrovačka Republika prestaje postojati kao međunarodni subjekt.

Uoči pretpremijere autor je Božidar Domagoj Burić istaknuo kako su na seriji radili stručni suradnici dr. sc. Ivica Prlender i Robin Harris, Britanac s hrvatskim državljanstvom i bivši savjetnik Margaret Thatcher. Dodao je i kako povjesničari Dubrovačku Republiku smatraju jednim od najvećih svjetskih fenomena. Ne postoji nigdje u svjetskoj povijesti primjer jedne tako male države koja je toliko dugo i uspješno živjela. I ne samo živjela nego i napredovala te čak utjecala na sudbinu cijeloga kontinenta, rekao je Božidar Domagoj Burić.

Prisutne je u prepunome kinu Sloboda pozdravio i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman. Da bi se ostvario tako velik i složen projekt bila je potrebna velika potpora Hrvatske radiotelevizije i ponosni smo što pretpremijeru prikazujemo u Dubrovniku ovih dana kada Dubrovnik slavi Festu svetoga Vlaha. Hrvatska radiotelevizija ovim projektom može reći da je uz bok mentorima odnosno onima koji su stvarali taj igrano-dokumentarni žanr, rekao je Goran Radman.

U pripremi dokumentarne serije Republika radilo je gotovo tisuću ljudi, sašivene su stotine kostima, kombinacijom su scenske gradnje i najsuvremenije računalne tehnologije izgrađene stotine povijesnih interijera i eksterijera, uprizorene drevne bitke, a sve u jednome cilju: ponuditi hrvatskim i stranim gledateljima vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji način upoznali povijest dragulja hrvatske i svjetske povijesti.

Scenarist je i redatelj Božidar Domagoj Burić, izvršna producentica Marija Kosor, montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun, kostimografkinja Jasna Zvonković, skladatelj Božidar Domagoj Burić, a majstorica maske Snježana Gorup. Emitiranje dokumentarne serije Republika na Prvome programu Hrvatske televizije očekuje se u travnju, a moći će se pratiti i pomoću nove HRT-ove multimedijske usluge HRTi.