Bruckner za HRT: Kako sam se oslobodio oca antisemita

Roman Pascala Bruckera Dobri sin, koji uskoro izlazi i u Hrvatskoj, ispovjedna je proza, autobiografski tekst koji je fascinantan jer funkcionira kao roman, rekao je u emisiji HRT-a Dobro jutro: Kultura Dražen Katunarić, urednik časopisa Europski glasnik, na čijem je predstavljanju 20. broja jučer bio i Bruckner. 

Radnja knjige je Brucknerov život i njegov odnos prema ocu koji je bio antisemit, koji ga je odgajao u mržnji prema Židovima i općenito u jednom negativnom ozračju. Cijela proza njegov je egzorcizam kako da se oslobodi užasnog utjecaja oca i iz jedne patološke obitelji izađe čitav. To je siže knjige koja je dobro napisana i uzbudljiva, kao da smo i mi sami u takvoj jednoj obitelji, kazao je Katunarić.

Osim Katunarića, gost emisije HRT-a bio je i Pascal Bruckner. Na pitanje kako se uspio izboriti, svladati sve te negativne pojave u obitelji, Bruckner je odgovorio da su mu u tome pomogla tri elementa.

Prvi je to što sam bio bolestan, imao sam tuberkulozu i poslali su me u Austriju i Švicarsku. To mi je mnogo pomoglo, bio sam daleko od obitelji pa sam bio zaštićen. Druga stvar je to što sam se okrenuo sebi. Knjigu sam počeo scenom gdje kao 10-godišnjak klečim i molim Boga da ubije mog oca, odnosno da pogine u automobilskoj nesreći. To nije katolički, ali to je bio za mene način da se zaštitim od njegova bijesa, izjavio je Bruckner.

Treća svar koja me spasila bio je moj studij - škola, knjige. Okrenuo sam se sebi. Stvorio sam vlastiti svijet koji me zaštitio od očevih ispada. Svakodnevno je vikao na mene i majku, a škola i učenje bili su način kako da se zaštitim od njegova negativnog utjecaja. No on je i čovjek koji je znao biti šarmantan, kojeg sam uvijek volio, čak i nakon njegove smrti, otkrio je Bruckner.

Na pitanje bi li ga usrećilo kada bi Roman Polanski htio snimiti film prema toj knjizi, kao što je prema "Ledenom mjesecu" snimio "Gorki mjesec", Bruckner je rekao kako je uvijek sretan ako tko želi snimiti film prema njegovu romanu. S Romanom Polanskim sam u dobrim odnosima. Godine 2009., kada je bio zatočen u Švicarskoj, pomogli smo mu peticijama i posjetili ga ondje. Zaista je velik filmaš i volim ga. Sada ima 82 godine, živahan je i priprema novi film o aferi Dreyfus, izjavio je.

Katunarić je iznio i nekoliko informacija o časopisu Europski glasnik. Naš časopis prati tektonske promjene u Europi i 20. broj posvetili smo gorućoj temi radikalnog islamizma. Ona se ne može razumijeti bez orijentalističkog konteksta. Sve što se događalo na Bliskom i srednjem istoku nama je bilo daleko. No kad su nam došle izbjeglice, shvatili smo da nam se ondje određuje sudbina. Zato smo polovicu broja, 500 stranica, posvetili odnosima Europe i islama koji traju 14. stoljeća, odnosima Izraela i Palestine i suvremenim implikacijama koje su se dogodile danas i refleks su tih starih odnosa, rekao je.