Muzej mitu i korupciji - obična pepeljara za 600 eura

Kako građanima zorno prikazati zloporabe u javnoj nabavi? Na originalnu zamisao došli su u Bosni i Hercegovini Američka agencija za međunarodni razvoj i pet nevladinih udruga. Osmislili su Muzej javnih nabava. Muzej sadržava eksponate iz svih krajeva zemlje, pa tako i običnu pepeljaru koja je prilikom opremanja nove zgrade Vlade Republike Srpske plaćena više od 600 eura. 

Bečki odrezak od 100 eura, izložen u staklu ispred jednog kafića u Banjaluci, nije pripravljen i poslužen u europskom restoranu s Michelinovim zvjezdicama nego u malom Bihaću. I to lokalnim dužnosnicima na službenom ručku.

Sve je moguće kad se plaća javnim novcem. Muzej mita i korupcije dočarava to vrlo zorno. Hrabrosti da ga ugosti u Banjaluci imao je samo vlasnik jednog kafića.

Tako, primjerice, prema aneksu ugovora, cijene potrepština za vrtiće mogu porasti 360 posto, a za reprezentaciju im treba baš 666 litara alkoholnog pića.

Već godinama nevladine udruge u Bosni pokušavaju potaknuti izmjene Zakona o javnoj nabavi. I ova izložba ima tu svrhu.

I Hrvatskoj bi dobro došla takva izložba. A sindikalac Mijat Stanić već zna što bi prvo donio. To je boja za tunel - najskuplja u Europi ikad. Farbali smo tunele negdje četiri puta skuplje nego što su ikad igdje farbani, ističe.

Bilo bi još toga. Jer domišljatost u trošenju javnog novca očito -  ne poznaje granice.