Hrvatski kuhari učili kako pripremati tradicionalna kineska jela

Slatko-kiseli okusi, patka, riba, knedle, kečap, tjestenina, sve je to dio kineske kuhinje. Onu specifičnu za Hong Kong nedavno su u Sisku predstavili izvrsni kineski kuhari i podučili naše kuhare kako najbolje pripremiti tradicionalna kineska jela.

Direktno iz Hong Konga u Sisak stigli su ponajbolji majstori kineske kuhinje kako bi mladim hrvatskim kulinarskim nadama pokazali kako se kuha na kineski način. Hong Kong je jako zanimljiv zato što je to jedna od poznatijih kuhinja u svijetu i što u Hrvatskoj ima sve više kineskih turista, objašnjava razloge gostovanja kineskih kuhara Ivana Peleš, ravnateljica Kulinarskog Instituta. Ovdje smo kako bismo pokazali  kuhinju sjevernog dijela Kine, specifičnu za Hong Kong. Okus je mnogo blaži i sadržava namirnice koje su ostavština kolonijalne vladavine, razdoblja prije nego što je Hong Kong vraćen Kini, dodaje Andrew Tang, Kineski kulinarski institut iz Hong Konga.

Zato su tu namirnice poput worchester umaka ili sjemena gorušice te još mnoge poznate i manje poznate namirnice koje su dio ove kuhinje Kantonez, jedne od četiri provincijske kineske kuhinje. Specifična kuhinja, jako duga priprema i jako kratka termička obrada, jako se pazi na kvalitetu, konzistenciju i teksturu namirnica, kontrolirana količina proteina ili bjelančevina, ukratko opisuje ovaj način kuhanja Zdravko Perić, glavni kuhar predavač u sisačkom Kulinarskom institutu. Riba, piletina, mnogo povrća i egzotičnih umaka specifičnog okusa koji iznimno obogaćuju aromu jela.

Prvo jelo koje su kineski kuhari pripremili je pileći file s ljutikom i crvenim grahom.

File začinjen solju i paprom odstajao je u marinadi od praha piletine, krumpirova škroba i vode. Pržili smo ga na vrućem ulju izvadili te stavili u wok redom komade ljutike, čilija, paprike, fermentirani gras. Na sve to lijepo vratili piletinu u wok, sve to začinili sa soja umakom i malo mirna ili vina, objašnjava kuhar Perić.

Vrlo ukusno jelo kao i sljedeće pripremljeno od jednako mariniranog filea soma prženog u dubokoj masnoći u woku. U wok je nakon prženja na malo ulja dodano usitnjeno ukiseljeno korjenasto povrće i kupus - onako kao iz turšije, koje se zalije umakom od rajčica i rižinog octa te s tako pripremljnim umakom preliju se prežni komadići soma. Tako je nastalo jedno klasično slatko-kiselo jelo.

A klasično kinesko jelo su i knedle, koje Kinezi različito spremaju. Kuhari su u Sisku predstavili dva načina.  Napravili smo dvije vrste tijesta. Jedno je jednostavno od brašno i voda, a drugo tijesto je od brašna, vode i masti. U masno tijesto urolali smo tijesto bez masti i dobili smo kuglice koje smo razvaljali specijalnom tehnikom koju je chef Chen pokazao, opsuje proces rada kuhar Perić.

Zatim se doda nadjev od svinjskog carskog mesa, vodenog kestena i zelenog papra. Oblikuje se pecivo, umoči u vodu te u mješavinu crnog i bijelog sezama te se knedle peku u pećnici na 150° C, 20-ak minuta.

A druge, parene knedle rade se od jednostavnog tijesta od brašna i vode s dodatkom kosanih gljiva, aroma i miris zapadnjačkih tartufa ili još bolje hrvatskih tartufa. Umočene u kakao zaista izgledaju kao gljive. To tijesto 'streamed buns' nije nešto što se uvriježilo kod nas, dok je osobito u Aziji vrlo popularno. Skoro se pretvorilo u street food. Prodaje se na ulici s raznim nadjevima, ističe kuhar Perić. Jedno tijesto, milijun načina pripreme.

A kinesku kuhinju sad su upoznali i sisački studenti koji će prema tradicionalnim recepturama pripremati jela diljem Lijepe Naše.