Vilicom kroz Hrvatsku

Kasandra Draganić i Zvonimir Ferina inovatni su mladi par koji zajedno radi na projektu 'Vilicom kroz Hrvatsku'. Na svom blogu koji je poput dnevnika, objavljuju recepte, slike i svoje dojmove iz kuhinje. Oni uživaju o tome.

Kasandra je vizažistica, a za potrebe bloga je kuharica. Zvonimir je modni fotograf, a svojim se fotografskim umijećem koristi i prilikom pripreme obroka. Uloge nikadane mijenjaju. Zvonimir nije vičan kuhanju. Voli pojesti, ali ne voli kuhati, iskrena je Kasandra.

Ipak, zajedničkim snagama došli su do imena bloga. Ja sam rekla da mi je 'spooning' pao na pamet po noći... i da mora imati neko dvojako značenje... 'forking Croatia' - 'Vilicom kroz Hrvatsku', prisjeća se Kasandra. Samo ime bloga, kako kažu, govori o cijeloj regiji. Kasandra kuha kako dalmatinske tako i međimurske delicije. Pokušavaju izmjenjivati područja da bi recepti bili što raznovrsniji.  Iako se slažu i zajedno rade na blogu, ne vole jednako iste namirnice. Zvonimir je više od mesa, a Kasandra od biljaka.

Kako žive u podsljemenskoj zoni Zagreba, uspijevaju saditi voće i povrće i služiti se, kako kažu, domaćom hranom. Imamo sreće. Iako u Zagrebu, živimo na selu. Dosta je hrane iz našeg vrta, iz susjedskog vrta, znamo puno ljudi koji uzgajaju svoje, sve što vidite domaće je od nas, što od kumice s placa koju znamo, ističe Zvonimir.

Kako bi uopće došli na ideju za novu gastronomsku poslasticu, Kasandrin je zadatak i pronalazak recepata za svaku novu objavu na blogu. Tražim, googlam, tražim! Nekad nađem recept, nekad nađem gdje ga mogu naći, pitam ljude. Išla sam i u Varaždin u Gradsku knjižnicu tražiti jedan recept koji pripremamo.

Osim što sami dolaze do recepata želja im je i da se pratioci njihova bloga uključe u diskusiju i daju kakav savjet, da im pošalju neki bakin recept jer ovim projektom žele nešto i naučiti. Ovaj blog nije rezultat naše želje da budemo kao drugi. Rezultat je toga da smo htjeli raditi nešto novo, probati hranu koju inače ne bi. Da blog bude razlog da probamo nešto novo, ističe Zvonimir.

Mladi gurmani u slobodno vrijeme pričaju svoju kulinarsku priču, ali o kuharici još ne razmišljaju. Možemo im samo poželjeti blogerski uspjeh i dobar tek!