Mogu li žene i muškaraci biti (samo) prijatelji?

Muško ženska prijateljstva česta su tema mnogobrojnih istraživanja. I dok jedni misle kako je takvo prijateljstvo nemoguće bez ljubavi, postoje i oni koji su uvjereni da muškarac i žena mogu biti prijatelji. 

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska pokušala je dati odgovor na pitanje postoji li muško-žensko prijateljstvo?


Već više od 50 godina traje prijateljstvo između Dubravke Majerić Urumov i Dragana Balića. Upoznali su se kao brucoši Pravnog fakulteta davne 1964. kad je Zagreb pogodila nezapamćena poplava. Imali smo organiziran stacionar i tražili su se volonteri koji će tamo dežurati, pomagati ljudima. I tu smo se javili Dragan i ja, prisjeća se Dubravka. Sjećam se kad sam je prvi put vidio. To je prvi dan predavanja, prvo je Draganovo sjećanje na Dubravku. Oboje su bili u vezi, kako se to danas kaže, ali su ih sličan svjetonazor i slične amibicije povezale, kaže Dragan. Da nije takav kakav je, ne bi toliko dugo bili prijatelji. Zaista jedan izuzetno ugodan, drag, odan kao prijatelj. Izuzetno pošten čovjek, iskrena je Dubravka.

Marija Gaura i Tibor Trupec također su se upoznali na fakultetu, ali njihovo je prijateljstvo nakon dvije godine preraslo u ljubav. Kako to biva na novinarstvu, svi su to saznali doslovno drugi dan. Jer nas je vidjela profesorica, priznaje Marija. Između nas se rodila ljubav, recimo to tako - racionalno prije svega. Kod nas nije bio slučaj da smo izgubili glavu jedan za drugim, kako se to često događa, dodaje Tibor. Jedna berba je sve promijenila. Na berbi je pao prvi poljubac koji je samo potvrdio ono u što su oboje 'sumnjali', a došlo je do izražaja nakon što su oboje prekinuli prijašnje veze.  

Psihoterapeut Milan Košuta smatra kako ovakvo prijateljstvo nije lako održavati. Mislim da je to izuzetno teško. To može biti vrlo lijepo. Recimo žena heteroseksualne orijentacije i muškarac homoseksualac. To su divna prijateljstva. I obrnuto. A ako su oboje heteroseksualni dosta je nategnuto. Može biti, ali rijetko. Obično postoje nekakva očekivanja, bar s jedne strane, upozorava psihijatar Košuta. Isitče da je prijateljstvo odličan početak veze. Prijateljstvo koje se pretopilo u još nešto finije. I daj Bože da se to razvije u još intenzivnije nešto.


Iako se njihov prijateljski odnos pretvorio u vezu, Tibor i dalje vjeruje u muško ženska prijateljstva. S obzirom da imam puno ženskih prijateljica. Najnormalnije funkcioniraju ti odnosi. Mislim da živimo u vremenu kada je to sasvim normalno. Isto misli i Dubravka koja prijateljstvo s Draganom ističe kao primjer, a Dragan kazuje da ima još ženskih prijateljica s kojima je dobar godinma i u koje se nikada nije razočarao. 

A za sve koje još uvijek muči ova vječita dvojba psihijatar Košuta savjetuje: Ako ste u vezi ili braku, onda - muškarci pijte kavu i pivu sa svojim prijateljima, ne sa ženama. Ako ste žena u braku ili vezi, pijte kavu sa svojim prijateljicama. Sa bratom, sestrom, mamom i tatom. A nemojte piti kavu sa muškarcima.

Ili se povedite primjerom Dubravke i Dragana koji su pravi dokaz da njihovo prijateljstvo i u zlatnim godinama sjaji jednako onako kao i kad su se prvi put upoznali.