Filmu 'Vrapci' osvojio nagradu u Goeteborgu

Islandsko-dansko-hrvatska koprodukcija, film 'Vrapci' Runara Runarssona, osvojio je nagradu FIPRESCI na 39. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Goeteborgu. Nagradu na tom najvećem skandinavskom filmskom festivalu, koji se održao od 29. siječnja do 8. veljače, dodjeljuje svjetska federacija filmskih kritičara - FIPRESCI.

Žiri u kojem su bili Blagoja Kunovski (Makedonija), Maria Ulfsak-Seripova (Estonija) i Jon Asp (Švedska) obrazložili su kako je riječ o iskrenom, nepredvidivom i prelijepo napravljenom filmu o adolescentima koji odrastaju u maloj sredini podložnoj sukobu generacija.

Film 'Vrapci' prikazuje odlazak 16-godišnjaka iz Reykjavika u islandsku provinciju, gdje teško pronalazi prijatelje i zajednički jezik s ocem.

Scenarij i režiju potpisuje Runar Runarsson, a produkciju Nimbus Film i Nimbus Island u koprodukciji s islandskim Pegasus Pictures i hrvatskom MP filmskom produkcijom, a u jednoj od uloga pojavluje se i Rade Šerbedžija.

Međunarodni filmski festival u Göteborgu pokrenut je 1979. a godišnje ima više od 200 tisuća posjetitelja. Nagrada s tog festivala filmu 'Vrapci' jedanaesta je u nizu.