Elina Garanča oduševila prepuni Lisinski

Latvijska mezzosopranistica Elina Garanča sinoć je nastupila u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje je za hrvatsku publiku u pratnji britanskog pijanista Malcoma Martineaua izvela dirljivi ljubavni recital na koncertu spektakularno zaokruženom slavnom 'Habanerom' iz opere 'Carmen' Georgesa Bizeta.

Besprijekorno elegantna nastupa, jedna od najvećih opernih zvijezda svijeta prvi je dio koncerta posvetila Johannesu Brahmsu i njegovim solo pjesmama za vokal i glasovir. Drugi dio koncerta, iako i dalje posvećen romantičnim ljubavnim pjesmama, donio je promjenu tempa s tri pjesme Henrija Duparca, francuskog skladatelja najpoznatijega po solo pjesmama skladanima na tekstove poznatih pjesnika. Najekspresivnija je ipak bila Garančina interpretacija pjesama "posljednjega ruskog romantičara" Sergeja Rahmanjinova, kojemu je posvetila treći koncertni blok, čiju je dramatičnu romantičnost otpjevala punom snagom svojeg kristalnog glasa.

Točno tri godine nakon što ju je u siječnju 2013. s pozornice Lisinskog ispratila ovacijama, zagrebačka je publika Garanču aplauzom izvela na još dva bisa. Nakon ljupke Brahmsove pjesme 'Meine Liebe ist gruen' slavna je mezzosopranistica oduševila izvedbom arije 'Habanera' iz Bizetove opere 'Carmen', čija je silovitost interpretacije obilježila vrhunac njezina zagrebačkog nastupa, na što je publika Lisinskoga uzvratila isprativši Garanču stojećim ovacijama.

Elina Garanča nešto je poput prototipa suvremene operne dive koja rječju i dijelom demitologizira uobičajena arhaična poimanja operne zvijezde. Bilo je tako i u intervjuu koji je sinoć dala Anti Batinoviću i to odmah po izlasku iz zrakoploova u zagrebačkoj zračnoj luci: