'14 nijansi ljubavi' u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zagrebački Zoološki vrt će tijekom vikenda u povodu Valentinova organizirati posebne obilaske ZOO-a pod nazivom '14 nijansi ljubavi' pri čemu će građani imati priliku vidjeti i prvo ovogodišnje mladunče Vrta - bebu smeđe alpake.  Svi koji su posvojili neku životinju iz ZOO-a u proteklih godinu dana na Valentinovo će Zoološki vrt moći posjetiti besplatno.

Svima onima koji razmišljaju o prigodnom daru za najdražu osobu, edukatori ZOO-a predlažu posvojenje nekog od zaljubljenih parova životinja.

Zagrebački ZOO najavljuje kako će u subotu i nedjelju, 13. i 14. veljače, od 11 do 15 sati na svaki puni sat kod istočnog, trenutačno jedinog, ulaza u Vrt krenuti vođeni obilasci 14 životinjskih vrsta čije su ljubavi posebno zanimljive.

Primjerice, puževi su hermafroditi, pa se mogu pariti s bilo kojom jedinkom na koju naiđu. Merkati žive u skupinama, no pravo na razmnožavanje ima samo dominantan par, a ako se pari netko mimo alfa mužjaka i ženke, izbacuje ga se iz skupine. Kod paličnjaka ženke se razmnožavaju bez mužjaka. Ribe klaunovi razmnožavaju se u posebno opasnoj sredini - u otrovnoj vlasulji. Mužjaci zlatnih otrovnih žaba razlikuju se od većine ostalih vodozemaca - brižni su očevi, pa od bare do bare na leđima nose punoglavce.

U ZOO-u kažu kako bi tukani mogli biti uzor i mnogim ljudima. Jako ozbiljno shvaćaju život u paru - ostaju si vjerni cijeli život, a mužjak privrženost ženki pokazuje mnoštvom sitnih gesti - donosi joj darove, kljucka noge.....

Zagrebački Zoološki vrt u priopćenju se pohvalio i svojim prvim ovogodišnjim mladunčetom. To je žensko mladunče smeđe alpake koje je na svijet stiglo 2. siječnja i, kako kažu u ZOO-u, najavilo još jednu godinu ispunjenu ljubavlju u njihovom Vrtu.

U zagrebačkom ZOO-u kažu kako mužjaci alpake žive s više ženki, a taj će haremski život u životinjskom svijetu posjetitelji moći upoznati kroz njihov u povodu Valentinova osmišljen edukativni program '14 nijansi ljubavi'.