Malina na kotačima

U veterinarsku ambulantu malena Iris stigla je prije nekoliko dana. Udario ju je auto, slomio joj nogu i zdjelicu, pa joj je veterinarska skrb prijeko potrebna. Još je gore prošla njemačka ovčarka Astrid koja je preživjela teške ozljede glave, nekoliko je puta operirana i još se oporavlja. Obje će, kada ozdrave, trebati novi dom.

Njih dvije tek su dio teških slučajeva koji zahvaljujući volonterima stižu u ruke veterinara koji se brinu o njima. Tomislav Deže je među njima, pa i kad završi s poslom u ambulanti njegova misija pomaganja ne prestaje ni u vlastitom domu.

I Malina je imala sličnu sudbinu. Automobil ju je udario i odbacio u kanal. Spašena je zahvaljujući dobrim ljudima, no zbog ozljede kralježnice nikada neće moći hodati na sve četiri. O njoj se, osim Tomislava, brine i njegova djevojka Sunčica Tijardović.

Malina je bila u Azilu, pregažena i nije imala gdje biti, a bilo je hladno. Odlučili smo da ju uzmemo na privremeni smještaj i pali na nju i ostala je za stalno. Proslavili smo tri godine i nije nikakvi problem što ona ne može hodati, prisjeća se Sunčica.

Sunčica je pokušala i s rehabilitacijom. Vježbale smo, malo se dizala. Ona se u biti uljenila jer smo je svi razmazili, nosili smo je stalno i njoj je to odgovaralo, a nismo imali kolica jako dugo i onda kada smo napravili kolica riješili smo sve probleme. Ona je sretna i trči di god hoće, objašnjava.

Zahvaljujući jednom osječkom inovatoru, mnogi psi s invaliditetom imaju invalidska kolica, imaju život.

U Tomislavovom i Sunčičinom životinjskom carstvu Malina je, kažu, prava šefica. Ima i društveni život na kupalištu i na terasama kafića, a kada joj i to dosadi surfa po Internetu. Na Facebooku tako ima i svoju stranicu Malina on wheels

Malina je htjela pokazat da živi kao svaki drugi pas jer nam je dosadilo da svaki put u šetnji nas ljudi pitaju zašto je ne uspavamo. Zato je Malina htjela pokazati kako ona provodi svoj dan i da nju ne treba uspavati, da je ona puna života i usput pomaže svojim prijateljima-invalidima, nepoželjnima, skuplja novce za neke ćukce i neke cice
, ističe Sunčica.

Tako sada Malina 'žica' dom za svog prijatelja Đusija. Doktor Tomislav našao je mjesto i za njega pod svojim krovom, a usput ga i liječio. Imao je teški dermatitis. Slijep je na jedno oko, na jedno slabije vidi i bio je potpuno ćelav, pun krasta, perutao se. Liječimo ga već nekih mjesec dana i vidite sve mu se vratilo nazad, tako da je on spreman da ode, kaže Tomislav.

I dok mali crni šarmer čeka svoj novi dom, Tomislav i Sunčica već dalje razmišljaju kako pomoći nedužnim životinjama jer, kažu, na patnju ne mogu ne reagirati. Ispričat će tako Malina svojim prijateljima na Internetu njihove životne priče, a potom kao i svaka medijska zvijezda stpljivo  pozirati dok divovski prijatelj Bugi pije njezinu vodu.(ogroman pas pije vodu od malog)