Maškare su njihov život

Božica Kurešić desetljećima skuplja maske za fašnik. Za njih je kupila i poseban ormar koji je otvorila kameri Dobrog jutra.

U vrijeme fašnika u Ivanić Gradu kuća Božice Kurešić postane okupljalište umirovljenika koji se pripremaju za veliki tulum. Ekipa dobrog jutra zavirila je u čarobni svijet šarenih maski koje čuva gospođa Božica.

Sve maske koje je nosila brižno čuva, ali često ih i posuđuje drugima. U maskiranje se Božica zaljubila još u djetinjstvu kada su je impresionirale maškare na konjima. Danas s četiri prijateljice umirovljeničke dane pokušava proživjeti u veselju. Božica i njezini prijatelji umirovljenici svaki dan smišljaju nove sadržaje. Iako su manekenke pripremile maske za ovu godinu, posla i dalje imaju jer već pripremaju kostime za idući karneval: rukometaši ili maslačci.

Dovoljno je vremena pred njima da se dogovore, a do tada će u svojim umirovljeničkim danima uživati punim plućima.


I umirovljenica Ana Alić iz Kloštar Ivanića živi za pokladne dane. Cijelu godinu osmišljava i šije originalne maske za najluđe dane u godini. Prije desetak godina Ana je počela izrađivati vlastite maske za maskenbal.

Oduvijek je htjela biti šnajderica. Sebi sve sama šije. To vam je terapija, ispunjava dušu i tijelo, daje nadu za daljnji život. Zaboravite na brige što ste radili jučer, što me boli ili što nemam. U tim maskama imam sve. U fašničko vrijeme možete biti što god i gdje god poželite. Tako je Ana za sebe sašila svemirsko odijelo od starih CD-a u kojem planira posjetiti neke neistražene planete.

Najčešća inspiracija su joj afere na domaćoj političkoj sceni. 2013. godine kada je u Hrvatskoj održan referendum o pravima istospolnih zajednica sašila je haljine za sebe i svoju prijateljicu. Reciklirala je vrećice i 'Sanaderove satove'. Iako je riječ o poprilično staroj aferi, Ana rado obuje šarene cipelice kako bi nas podsjetila da u budućnosti budemo pametniji. Ali nisu samo naši političari na meti… U šali, Ana kaže da joj afere dobro dođu.
Ana još uvijek čuva stare maske Kukuriku koalicije, a nove na kojima još uvijek radi čuva u tajnosti. O kome ili o čemu će biti riječ, s obzirom na nedavne burne izbore, možemo samo nagađati.