Deblja djeca imaju veće izglede da obole od dijabetesa, kažu znanstvenici

Djeca koja u dobi do 10 godina imaju višak masnog tkiva imaju veće izglede razviti dijabetes u predpubertetsko doba u odnosu na mršavije vršnjake, pokazalo je kanadsko istraživanje. 

Znanstvenici su mjerili visinu i veličinu kukova kako bi procijenili masno tkivo kod 600 djece u dobi od 8 do 10 godina i ponovno nakon dvije godine. Otkrili su da na svaki postotak dodatnog masnog tkiva na početku istraživanja izgledi za osjetljivost na inzulin padaju tri posto, što predstavlja promjenu koja omogućava višku šećera da se nakuplja u krvi i dovede do dijabetesa.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA Pediatrics. Znanstvenici su otkrili da je više vježbanja i manje vremena provedenog pred ekranima povezano s boljom osjetljivošću na inzulin što može smanjiti rizik za pojavu dijabetesa. Smanjena količina masnog tkiva makar djelomično može objasniti tu vezu, kaže voditeljica istraživanja Melanie Henderson sa sveučilišta Montreal.

Naši rezultati sugeriraju da treba djecu od malena ohrabrivati na tjelesnu aktivnost te da se treba smanjiti vrijeme koje provode pred ekranima kako bi se osigurala zdrava tjelesna težina i bolje zdravlje kasnije u životu, kaže Henderson. Henderson i njezin tim koncentrirali su se na osjetljivost na inzulin odnosno sposobnost tijela da uz pomoć tog hormona regulira razinu šećera u krvi i pretvori ga u gorivo za stanice.

Dijabetes tip 2 pojavljuje se kad tijelo ne može proizvesti ili iskoristiti dovoljno inzulina da spriječi porast razine šećera u krvi. Na početku istraživanja 23 posto djece bilo je pretilo, a još 19 posto je imalo prekomjernu tjelesnu težinu. Utvrđeno je da su deblja djeca imala veće izglede za neosjetljivost na inzulin.