Nakurnjaci ne izlaze iz mode

Pobrinule su se šibenske gospođe vične pletećim iglama za muški ponos svojih sugrađana. Pletu, naime, nakitnjake/nakurnjake/stašak-torbake. Kako ih kome drago zvati. I kažu - kupuju se. Daruju ih žene muževima, muškarci prijateljima.

Intimna muška čarapa: materijal - vuna, dizajn - šibenski, vrijeme izrade - dva sata, uzorci razni, boje također. Veličinu smol gospođe ne pletu. Nitko je i ne traži. Ostale veličine našle su vlasnika, vjeruje Ankica Trogrlić, zadovoljne i ugrijane. Od dirlikanja (postupak uzimanja mjera) u šibenskoj butigi ništa, jer se zimski muški accessories ne radi po mjeri.  Mi onako odokativno, sami zaključimo po profilu muškarca, kaže majstorica Mila Mrša. A traže često gospoda knjigu žalbe. Svaki je nakurnjak, tvrde, od njihova ponosa za centimetar kraći, ali priznaju da lipo grije.

Predložak za nakitnjak made in Šibenik uzet je od Ličana. A povijest bilježi: bio je on nekoć sastavni dio ličkog miraza. Nosio se čak i na blagoslov. Uobičajeni posao gdje vam ovako nešto treba su pastiri u to doba kad nije bilo gaća kakve danas poznajemo, objašnjava Jadran Kale iz Muzej grada Šibenika.

U malom kreativnom pogonu nakurnjaci su se počeli plesti - iz zafrkancije. On je nama toliko donija veselja . Mi smo toliko dana proveli u ovoj crnoj zimi, krizi kad su svi ti ljudi nenasmijani, mi smo se smijale, iskrena je Mila. Ponijeli su iz grada šibenski nakurnjak kao poputbinu Slovenci. Odabranim modelom zadovoljni.

Tradicionalna lička zimska muška oprava postala je tako novi šibenski modni krik.