Gradi se novi Air Force One, koštat će tri milijarde dolara

Dužnosnici američkog zrakoplovstva i tvrtke Boeing počeli su dugogodišnji proces zamjene zrakoplova Air Force One, legendarne letjelice američkog predsjednika i američkog simbola u svijetu.

Pentagon je odobrio prvi u nizu ugovora s Boeingom, američkim zrakoplovnim divom koji je izabran da pretvori par zrakopolova 747-8 (američki predsjednik ima dva identična aviona) u Air Force One. Veličanstveni, svijetloplavo-bijeli zrakoplov svima je prepoznatljivi simbol američke moći.

Ali postojeći Boeing 747-200, koji je u službi još od 1990., stari. Rezervne dijelove sve je teže osigurati, a letjelice su sve duže na redovnim servisima. Cijena kupnje i pretvaranja dvaju zrakoplova 747-8 u predsjedničke avione nije poznata, ali je američko zrakoplovstvo zatražilo tri milijarde dolara iz proračuna za tu namjenu.

Radi se o vrlo složenom poslu i projekt bi trebao biti završen do 2024. godine. Cijena sata leta Air Force Onea iznosi 180 tisuća dolara. Predsjednik u zrakoplovu ima prostrani ured, sobu za sastanke i zdravstveni centar. U zrakoplovu mora biti mjesta za agente tajne službe, savjetnike i novinare. Kuhinja može poslužiti 100 osoba odjednom.

Opremljen je najmodernijom komunikacijskom tehnologijom što predsjedniku omogućava da iz zraka upravlja  državom. To je i tvrđava u zraku opremljena najmodernijim obrambenim sustavima. Zrakoplov se može puniti u letu, što mu omogućava da u zraku bude danima.