Kako treniraju konji - filmske zvijezde

Petar Benčić iz Karnevala pokraj Žminja već se petanest godina bavi konjima. Neobično je to što su njegovi konji - glumci.

Diva je filmska zvijezda. Tako izgleda, a tako se i ponaša. Do koje mjere je slavna, svjedoči činjenica da ima vlastitu dublericu, kako se ne bi ozlijedila na snimanju. U prvom nastavku nedavno snimljenog rimejka 'Winnetoua', na njoj je jahao sam kultni poglavica, glumac Nik Xhelijaj.

Glumac je došao dva mjeseca prije početka snimanja kod mene doma da ga ja naučim jahat. I počeo je jahat na njoj, s njom se najbolje slagao i snašao, i prve korake je napravio s njom. I njemu je bilo izrazito teško jer jer kao indijanski poglavica jahao je bez sedla, prisjeća se Petar Benčić, dreser konja i kaskader.

Petra Benčića u svijet filma uveo je 2001. godine naš najpoznatiji kaskader Ivo Krištof. Otad su on i njegovi konji sudjelovali u četrdesetak filmskih projekata. Bio je Petar i kozak, i austrougarski policajac u 'Slavi Raškaj' i talijanski karabinjer u filmu o princezi Dijani. Družio se s Borgijama, a i s hrvatskim kraljevima.

Ima dvadeset konja, od kojih je 12 namijenjeno za snimanje filmova. Da bi se ove plahe životinje mogle obučiti da izdrže stresne filmske setove, moraju imati određene predispozicije.

Najprije, moraš si nabaviti dobrog konja, koji je dobar, miran, poslušan da ga može glumac jahati koji je najverojatnije jako loš jahač ili čak ne zna, onda moraš zadovoljiti redateljeve želje, koji put možeš, koji put ne možeš, onda moraš se s kamermanom dogovoriti, objašnjava tajne svog posla Petar.

Danas je teško povjerovati da se Petar, kojem su konji i posao i život, nekad plašio tih životinja. Je, istina je, kad sma bio mali, imao sam veliku želju imati konja i moji roditelji su mi to dozvolili, kad sam imao 12,13 godina. No imao sam i strah prema toj životinji, jer je bila velika, i onda trebalo mi je godinu dana da se oslobodim straha, priča Petar.

Kada ne sudjeluju u filmovima, Petar i njegovi konji bave se turizmom. Za iskusne jahače, priređuju šestodnevne jahačke ture po Istri, na kojima se dnevno prelazi 30 kilometara.