Afrodizijaci - mit ili stvarnost?

Afrodizijak - riječ koju povezujemo sa seksom, španjolskom mušicom i hranom poput kamenica. Kroz povijest se protežu razne namirnice, pripravci i dakle recepture kojima se često ne zna autor već su prenošene generacijama. Djeluju li doista sva ta čudesa ili je to sve bacanje novaca i potencijalno trovanje organizma? Morate li piti tonik u kojem su se močili bikovi testisi da biste postali vrsnim pastuhom? S druge strane, što je sa ženama i njihovim libidom? Puno je pitanja, a odgovor je vrlo jednostavan.

Svatko od nas će ponekad iskusiti niži libido. Uzroci mogu biti dob, bolest, prehrana, lijekovi, manjak sna, odnosno visok stres... Za dob se ne morate brinuti jer je apsolutno normalno da se starenjem seksualni nagon smanjuje. Isto vrijedi za bolesti i lijekove jer jednom kad nam postane bolje ili kada ozdravimo, vratit će se i libido. Manjak sna zbog svakodnevnih problema i time visok stres kao i prehrana su nešto na što ipak možemo i trebamo utjecati želimo li osim zdravog tijela i zdrav seksualni život. Jasno vam je da ću vam iz ovih stopa savjetovati redovitu zdravu prehranu baziranu na svježe pripremljenoj i sezonskoj prehrani kao i fizičku aktivnost - šetajte bar pola sata svaki dan, vježbajte u teretani ili krenite na jogu ili kakvu drugu grupnu aktivnost, primite dijete pod ruku i šetajte prirodom, a možete i nabaviti psa koji će vas izvlačiti van iz kuće. Meditirajte i uzmite vremena za sebe. Sve to redovito slušamo i da, sve to uistinu pomaže čak i po pitanju libida, a na nama je da se pokrenemo.

Španjolska mušica, tj. ekstrakt europskog hrušta koji se dobiva od sušenih i samljevenih insekata ne smijem izostaviti je legendarni lijek koji je ujedno i najopasniji od svih prirodnih pripravaka koji čak može i ubiti. Njegov aktivni sastojak kantaridin je vrlo jak iritans koji će u dodiru s kožom izazvati mjehure, a oralnom konzumacijom će iritirati sluznicu usta, jednjaka, želuca pa sve do urinarnog trakta koji će zbog upalne reakcije početi peckati i osjećati se nabreklo. Dakle, bilo bi bolje izbjegavati ovaj tzv. afrodizijak, a ako ga baš morate isprobati nadamo se da će vam prodati lažnjak i time vas spasiti muka i moguće fatalne sudbine.

Kamenice kao afrodizijak prije svega izgledom aludiraju na genitalije, a sukladno njima se afrodizijačka svojstva pripisuju i svoj drugoj hrani koja bi nas moga podsjetiti na genitalije - banane, krastavci, mrkva i slično... Vjerovalo se da svojim izgledom mogu imati blagotvorne učinke na libido. To je dijelom točno, ali ne zbog ljudske mašte koja očito radi svašta, već zbog njihovog nutritivnog profila. Kamenice su bogate aminokiselinama i mineralom cinkom kojih nam zbog loše prehrane često fali, a njihovim normalnim ili malo povišenim unošenjem povećavamo općenito zdravlje i testosteron, a time i seksualni nagon. Jedete li kamenice, svakako ih pošpricajte limunom i uz to popijte čašu svježe cijeđene naranče - citrusi su bogati folatom (vitamin B9) koji bi zajedno s cinkom mogao poboljšati kvalitetu spermiju.

Banane - bogate su mineralom kalijem i B vitaminima koji podižu energiju i jačaju mišiće što može pojačati orgazam. U njima je i bromelain, enzim koji djeluje na podizanje testosterona.

Nar ili šipak je prepun antioksidansa koji štite krvne žile što znači bolju cirkulaciju i time bolju funkciju genitalija.

Lubenica - omiljeno ljetno voće bogato citrulinom podiže dušikov oksid u tijelu čime opušta krvne žile i olakšava krvotok.

Vanilija, štapić ili ekstrakt - vanilin stimulira živce, što jača seksualne podražaje.