Uprizorenje Bitke kod Stubice

U poznatom zagorskom kraju smještenom na sjevernim padinama Medvednice povijest se ponavlja svake godine kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za pravdu. Riječ je o rekonstrukciji bitke kojom je dokrajčena znamenita Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, što se, kako povijesni izvori bilježe, zbila kod Stubičkih Toplica 9. veljače 1573. Taj događaj iz godine u godinu prikluplja sve više sudionika, a i posjetitelja, objavljeno je na Facebook stranici manifestacije.

Manifestacija počinje Puntanjem seljaka. Ispred rodne kuće Matije Gupca okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje puntanje kmetov tj. naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu.

Glavni događaj, Bitka kod Stubice, koja je sa statistima u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanim mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima, vjerni je prikaz završne bitke na stubičkom polju. 'Na bojnom polju sudjeluje više rodova vojski i to pješadija s kratkim i dugim oružjem (mačevi, buzdovani, koplja, helebarde), puškari s vatrenim oružjem (topovi, puške kukače i arkebuze), streličari s lukom i strijelom i samostrelom te kmetska vojska s prekovanim oruđem u oružje (viliama, kosirima, sjekirama).

Program je počeo u 11 sati kultrno-umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same centralne bitke.  U 13.30 sati kmetska vojska krenula je putem Obrtničke ulice do Majsecova mlina, gdje će ih dočekati vojska Franje Tahyja, te oko 14 sati počela je završna Bitka kod Stubice.

Uz prigodnu rekonstrukciju bune, bit će tu i kmetski sajmovi starih zanata, široka ponuda domaćih specijaliteta, dobre kapljice i, naravno, kao i svake godine puno dobre zabave.

Nakon bogatog dnevnog programa slijedi veliki Buna party od 16 h  u Parku Jure Stubičanca , Donja Stubica gdje nastupaju  LaGef, Picksiebneri, Fifty Gi DJ Goc-vesele butnovne ekipe koje će vas rasplesati uz ponudu prigodnih bunskih domaćih specijaliteta i dobre kapljice.

O važnosti i kvaliteti te manifestacije govori i priznanje za zlatnim znakom, odnosno prvo mjesto u kategoriji Manifestacije i događanja - prikaz povijesnih događanja, legendi i priča koje je prošle godine Udruga hrvatskih putničkih agencija i magazin Way to Croatia u sklopu godišnjih nagrada Simpley the Best dodijelila Udruzi Družba vitezova zlatnog kaleža i Turističkoj zajednici područja Donja Stubica i Gornja Stubica.