Minijature majmuna manje od zrna riže

Prema tradicionalnom kineskom kalendaru, 2016. godina je godina majmuna i počela je 08. Veljače. Kako bi joj svečano poželio dobrodošlicu, jedan je tajvanski umjetnik izradio minijature majmuna koje su velike tek jedan milimetar.
Minijature majmuna koje ovaj tajvanski umjetnik čuva pod staklenim pokrovom, moguće je izraditi samo pod povećalom. Izgledaju maleno čak i u usporedbi sa zrnom riže, a rezbari ih se na vrhovima kineskih štapića za hranu.
Izradio sam najmanjeg majmuna na svijetu, velik je tek jedan milimetar i načinjen je od smole. Trebalo mi je šest mjeseci da završim skulpturu. Nakon što je završen izgleda živo, s breskvom u ruci i uvijenim repom. Najteži dio bio je glava, velika tek 0.01 centimetar. U tih 0,01 centimetar moraju stati oči, nos, usta i uši. To je bilo vrlo teško i u cijelom procesu bilo je više od deset promašaja, objašnjava umjetnik Chen Forng-Shean.

Sve je počelo prije dvanaest godina kada je izradio svoj prvi znak kineskog horoskopa - majmuna, a svake su godine njegove skulpture postajale sve manje. Budući da su ove posvećene upravo Godini majmuna, želimo da i vama donesu sreću u 2016.