Machu Pichu, svjetsko čudo na visini od 2500 metara

Mjesto koje vam govori više no što možete razumjeti i gdje osjećate više no što razumijete. Da, riječ je o Machu Pichu. Jedno od sedam svjetskih čuda, smjestilo se u krilu šiljastih planina, na nadmorskoj visini od dvije i pol tisuće metara.

Kako bi došli do njega, iz najbližeg grada Cusca treba vam dva dana raznim prijevoznim sredstvima. Unatoč tome, dnevno ga posjeti pet tisuća ljudi, godišnje čak milion.

Machu picchu, nastao 1450 godine, jedan je od bisera kulture Inka. Njihovo carstvo bilo je najveće u predkolumbovoj eri u latinskoj Americi, a zastava duginih boja. Žvakanje svete biljke Koke im je pomagalo pri svetkovinama i radu. Bili su majstori zlatarstva, tkanja, keramike, geometrije, pejzažne arhitekture, jedinstvenog navodnjavanja i brojnih drugih vještina

Vrhovno božanstvo bilo je sunce te ako ste u ovozemaljskom životu služili dobru, završili biste u njegovu krilu. Lošije biste prošli u slučaju da ste posebno lijepi. Imali su oltar i na njemu su žrtvovali izrazito lijepe djevojčice kao žrtvu bogovima, objašnjava prof. Ruža Radoš, Institut za povijest.

Proučavali su astronomiju, slavili su ljetni i zimski solsticij. Priroda je bila izvor života i duhovnosti. U nju se uzdalo i njoj se predavalo. Vjerovali su u duhove, duhovi su bili svugdje u prirodi, posebno štovali duhove planina, kaže prof. Radoš.

Konkviskadori i njihovo osvajanje ove, najnaprednije civilizacije Latinske Amerike, do kraja su je uništili. Machu pichu je opustošen od sifilisa i gradjanskih ratova prije dolaska konkvistadora koji su na kraju uništili cijelu njihovu civilizaciju, dodaje.