Gdje otići kad te 'stisne'

Gdje otići kad te stisne? Odgovor je, u Zagrebu, potražila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Andrea Pisac, kulturalna antropologinja, voli šetati Zagrebom. Svoje dojmove iz šetnji dijeli s drugima putem bloga Zagreb Honestly  (Zagreb iskreno). Nakon jedne šetnjice sjela sam na kavicu na Britancu, trgu kojeg jako volim i u kafiću su mi rekli kada sam pitala za WC da moram koristiti javni WC na trgu, prisjeća se Andrea. Suprotno očekivanjima zahod je, zajedno s ljubaznom čistačicom, na nju ostavio dobar dojam. Priču je objavila na internetu. I time počela pravu toaletmaniju!

Andrea je počela, kao i sada s ekipom Dobrog jutra, obilaziti i ostale javne zahode. Zahodi su dospjeli na top ljestvicu. U botaničkom vrtu je prekrasan primjer secesijske vrtne arhitekture, ističe jedan. O njemu Vanja Stamenković iz Botaničkog vrta PMF-a otkriva: Javni zahod u Botaničkom vrtu potječe iz 1908. Kao i većina zahoda iz tog razdoblja u Zagrebu, projektirao ga je čuveni zagrebački arhitekt Edo Šen. I prije nego što se osamostalio kao arhitekt, on je dobio zadatak nacrta prvih javnih zahoda u Zagrebu.

Nakon Britanca i Botaničkog vrta, prošetali smo do Muzeja za umjetnost i obrt. Odmah nam je bilo jasno zašto se njihov zahod našao na Andreinu blogu. WC u Muzeju za umjetnost i obrt je jedna posve druga priča zbog toga što arhitekt Željko Kovačić s vrlo jasnom namjerom dolazi u ovaj prostor zahoda. I zapravo ga dizajnira na način da on zna da treba postati prostor umjetnosti, govori Andrea. Umjesto nekih dosadnih natpisa muški/ženski, imamo slike. Primjerice jedna iz 1841. koja sugerira da li se radi o muškom ili ženskom WC-u. Muzej je tako sasvim slučajno dobio dva nova i stalna postava šarenih pločica. Ja sam ih skupio, preko 900 vrsta, nema nijedne pločice da je dva puta ponovljena. Znači 900 pločica različitih formata. Morao sam nacrtati detaljni nacrt i poslije ih zapravo posložiti, ističe arhitekt Željko Kovačić koji smatra da zahod može biti ishodišna prostorija kod uređenja interijera. Postoji jedna računica da čovjek provede u zahodu 8 minuta dnevno, a znamo neki i više, što čini u životu pola godine

Građanstvo početkom 20. stoljeća dokolicu ispunjava dugim šetnjama. Zbog toga se u Zagrebu postavljaju javni zahodi. O tome svjedoči i zahod u Nazorovom parku. Na Andreinu listu je uvršten jer je shvatila da je tura po zagrebačkim WC-ima dobar način da se upozna kultura Zagreba od prije 100 i nešto godina. Na taj način WC-i mogu postati proizvod kulturalnog turizma.

Stoga, ako trebate obaviti nuždu u središtu Zagreba, problema nećete imati. Ako ne trebate, zahodima s Andreine top liste možete se diviti i izvana.