Znate li što su zidnjaci?

Zidnjake ili kuhinjske krpe nekad smo često viđali obješene iznad štednjaka. Kuharice manje zbori da ti ručak ne zagori, jedna je od najpopularnijih poruka. Uglavnom su zidnjake vezle žene, ali mi smo upoznali muškarca koji uživa upravo u izradi zidnjaka. 

Željko Kraščić zidnjake je počeo raditi negdje 1996. i do sada je napravio oko 400 komada. Za izradu pojedinog zidnjaka potrebno je oko tjedan dana, ovisno o tome kakva je slika i kolko ima detalja na pojedinom zidnjaku. Meni je to veliko zadovoljstvo jer se čovjek opusti uz to i da si oduška, kaže Željko.

Zidnjaci su bili iznimno popularni između 2 svjetska rata, a njihovu pojavu vežemo uz kraj 19 stoljeća i uz građansko društvo. Prvotno su nastali u gradovima, a potom su se širili i u sela, priča dr.sc. Josipa Tomašić, Odsjek za kroatiskiku FFZG. Izrađivale su ih žene za žene. Predlošci koje su koristile nisu same izrađivale nego su postojali gotovi natpisi koji su se preuzimali iz europskih gradova. Pa su žene mogle predloške kupiti na sajmovima ili u trgovinama, dodaje.

Nedavno predstavljeni umjetnički projekt pod nazivom Amoralni vez donosi sasvim drugačiju interpretaciju zidnjaka. Umjetnici iz Hrvatske i Kolumbije osmislili su suvremena rješenja tim tradicijskim predmetima i dali ih gospodinu Željku Kraščiću da ih interpretira i izvede. Tako je nastala izložba.

Prvotno je krenulo iz osobne arhive koju sam počela sakupljati na Hreliću, i većina je kupljena od gospodina Željka. Prvotno nisam znala da on to sam radi nego sam mislila da ima ženu doma koja to radi, a on to dolazi prodavati na Hrelić.  I onda se rodila ideja da i drugima želim pokazati taj dio tradicijske kulture koji je na neki način zanemaren, istaknula je dizajnerica, autorica projekta (A)moralni vez Nina Bačun.