Kako jednostavno i prirodno povećati postotak klijanja

Za sve vrtlare varaždinska udruga 'Gredica' u suradnji s udrugom 'Biovrt - u skladu s prirodom', u subotu 13. veljače u Varaždinu organizira besplatno predavanje pod nazivom 'Revolucija zdrave hrane na dohvat ruke'. Radionica na kojoj će se izrađivati sjetvene loptice tzv. seedballs počinju u 11.30 sati. Sva događanja su besplatna i otvorena za javnost.

No prije radionice Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt - u skladu s prirodom i dugogodišnja biovrtlarka iz Čakovca svratila je u studio emisije Dobro jutro, Hrvatska i pokazala kako jednostavno i prirodno povećati postotak klijanja.

Sjetvene loptice, tzv. seedballs, odlične su za sjetvu sjemenja na prostorima na kojima zemlja nije obrađena jer će upravo te kuglice omogućiti da sjeme proklije i u takvim uvjetima, što se ne bi dogodilo klasičnim sijanjem.

Sama izrada kuglica je zapravo vrlo jednostavna. Potreban su samo 3 sastojka – ilovača (glina), humus i sjeme.  Sve zajedno dobro izmiješamo da se sjeme ravnomjerno rasporedi. Dodamo vode dok ne dobijemo 'gustoću' za formiranje kuglica, pazrći da dr ne dobije premekano 'blato'. Rukama formiramo kuglice i ostavimo ih da se suše 24 – 48 sati. Tako suhe spremne su za sijanje - jednostavno se pobacaju po površini predviđenoj za sjetvu. Sjetvene kuglice štite sjeme od kukaca i ptica, a tako pobacane čekaju do prve kiše koja ih namoči i tad sjeme ima sve što treba za klijanje – tlo i humus koji daje hranjivo za rast. Ovim načinom sijanja postiže se visok postotak klijanja.

Ovaj alternativni način sijanja na otvorenom osmislio je Japanac Masanobu Fukuoka, mikrobiolog, agronom i filozof. Tijekom svog života razvio je prirodne tehnike poljodjelstva kojima je dokazao da i na prirodni način, uz znanje o prirodi i uvažavanjem prirodnih zakonitosti mogu postići jednako dobro prinosi kao i kod konvencionalne poljoprivrede. Na svojim poljima nije prekopavao, nije preoravao, nije gnojio i nije koristio nikakva zaštitna tj. kemijska sredstva, a imao je odlične prinose. Ljudi iz cijelog svijeta učili su od njega o tim tehnikama i filozofiji o životu u skladu s prirodom. 

Fukuoka je ovakvim kuglicama sijao svoja polja riže i ječma koja nije nikad orao niti prekopavao, nego koristio kombinaciju malča od slamki žitarica, malč od bijele djeteline i ove tehnike.